Koja javna preduzeća su ostvarila najbolje rezultate

Neto dobit "Srbijagasa" i EPS-a u prvom kvaratalu ove godine iznosi po oko pet milijardi dinara.

"Odmah iza njih su Skijališta Srbije sa oko 780 miliona dinara. Naravno, tu je i Pošta sa skoro 600 miliona dinara neto dobiti", rekao je državni sekretar u Ministarstvu privrede Dragan Stevanović za Tanjug. 

Očekuje se da će do kraja juna svi završni računi i bilansi javnih preduzeća biti predati, tako da će se, dodaje Stevanović, znati konačni rezultat za 2018. godinu. 

Ministarstvo privrede, kaže državni sekretar, ima razloga da bude zadovoljno rezultatima. 

"Jako je dobro da je taj rezultat za prva tri kvartala prošle godine bio nešto preko 12 milijardi dinara ukupne neto dobiti za sva javna preduzeća čiji je osnivač Republika Srbija. Ono što je takođe dobro jeste da je u prvom kvartalu 2019. ukupna neto dobit svih preduzeća koja su u vlasništvu Republike Srbije negde oko devet milijardi dinara", rekao je Stevanović. 

Naveo je da rezultati potvrđuju smisao i opravdanost smernica donetih 2014. godine. 

"Taj kontinuitet ostvarivanja neto dobiti se definitivno održao", rekao je Stevanović i dodao da se u 2019. godinu ušlo sa Uredbom koja obavezuje javna preduzeća da se drže smernica. 

Navodi da postoji još dosta postora da se radi, uključujući principe korporativnog upravljanja i definisanje strategije za korporativizaciju rada i funkcionisanja javnih preduzeća. 

"Taj posao radimo sa Međunarodnom finansijskom korporacijom. To sve ide svojim tokom u skladu sa definisanim koracima i dinamikom. Zaista verujemo da ćemo kroz vreme beležiti još bolje i kvalitetnije rezultate", naglašava Stevanović. 

Sinergija daje rezultate 

Jako je dobro, ocenjuje, da su i javna preduzeća sve više i više spremna da sve ono što dolazi kao impuls iz Ministarstva privrede i Vlade Srbije poštuju i uvažavaju i to u jednoj sinergiji daje rezultate. 

Upitan o daljoj reformi javnih preduzeća, Stevanović kaže da su i EPS i Srbijagas već u postupku finansijskog i organizacionog restrukturiranja, te da se taj posao obavlja i teče dalje. 

"Što se ostalih tiče, ono što nas očekuje jeste da se dalje nastavi rad na izradi startegije, odnosno definisanju dokumenata za uvođenje principa korporativnog upravljanja. Ostaje nam da se izrade programi kako će se raditi akreditacija i sertifikacija tela koja će se baviti obukom ljudi koji će biti u organima upravljanja", rekao je Stevanović. 

Cilj obuke je, dodaje, da nauče šta su principi korporativnog upravljanja i kako kroz učešće u organima upravljanja i organima koji odnose odluke u tim javnim preduzećima na najbolji mogući način da te principe implementiraju. 

"To radimo sa Međunarodnom finansijskom korporacijom i to ima svoj tok i čini mi se da će do kraja 2019. godine poprilično i ovaj posao da odmakne", kaže Stevanović. 

(Radio-televizija Srbije)

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike