Ko su reditelji koji su tokom dva veka postojanja stvarali istoriju Šabačkog pozorišta

Jedinstvena rediteljska vizija i moderniji koncept u izvedbama Šapčana prepoznatljivi su još od Teje Tadića, Aleksandra Ognjanovića, Borisa Kovača. Cvetalo je pozorište u gradu prvina i ratnih godina. Sedamdesetih novu energiju doneli su mladi, školovani reditelji, a zlatno doba šabačkog teatra počinje u vreme upravnice Zlatice Popović koja je šansu dala neafirmisanim rediteljima modernog izraza: Nikiti Milivojeviću, Aleksandru Lukaču, Kokanu Mladenoviću.

 

"Oni su doneli za tadašnje vreme nešto novo u šabačko pozorište i šabačko pozorište je postalo jedno avangardno pozorište u onoj velikoj Jugoslaviji i steklo je, onako, zavidan nivo, i bli smo dragi gosti svuda u celoj Jugoslaviji i pobednici raznih festivala", kaže Ivan Tomašević, umetnički direktor Šabačkog pozorišta.

Nikita Milivojević, o kojem je nastala i knjiga, režirao je u Šapcu najplodonosnije i prvi put – najnagrađivaniju predstavu "Perikle" kao i rediteljski debi, komad apsurda i crnog humora "Ćelava pevačica". Na repertoaru je gotovo tri decenije i obeležila je mnoge karijere.

"Ni sanjati nisam mogao da ćemo se videti posle 27 godina i da ćemo igrati i dalje tu predstavu. To je sad nešto što potpuno prevazilazi ne očekivanja, nego, onako, najluđe snove", navodi Nikita Milivojević, reditelj.

U građenju šabačkog pozorišnog brenda učestovao je i duhoviti Lukač, koji se lako poigrava žanrovima. Poslednji projekat radio je najpre na daljinu.

"Tako da je to saradnja koja samo raste i raste i raste zahvaljujući saradnjama i iskustvima zajedničkim, tako da je to bio zanimljiv proces, sve smo radili i preko intereneta, dobijao od njih određene delove tekstova", kaže Aleksandar Lukač, reditelj.

Danas su to viđeniji reditelji sa kojima je nastavljena saradnja. Kokan Mladenović u Šapcu, u nizu priznanja, dobio je nagradu Boris Kovač.

"Mnogo više znače nagrade oni ljudi sa kojima ste proveli neki važni kreativni proces. Način na koji smo u Šapcu radili, način na koji je producirana i realizovana predstava "Rubište" taj istraživački proces u trajanju od dva meseca u divnoj atmosferi, kreativnoj, lepoj, to su ustvari najveće nagrade koje reditelji mogu da dobiju", ističe Kokan Mladenović, reditelj.

Ikona i dobri duh šabačkog pozorišta bio je reditelj i pedagog Aleksandar Đorđević, koji je za 8 sezona ovde režirao 13 predstava. Po uzoru na Đorđevića, Šapčani i danas rado angažuju mlade stvaraoce, ovih dana i rediteljku Tijanu Vasić, za Koljadin komad "Violina, daire, pegla".

(Radio-televizija Srbije)

Pošalji komentar
Najnovije iz rubrike