Ko su posetioci knjaževačkih sela u dane praznika

Praznična slika Sokolovice i Aldinca, naselja u pograničnoj oblasti Zaglavak, najsiromašnijem delu knjaževačkog kraja sa dvadesetak sela i tek oko 150 stanovnika u njima.

"Da ima mogućnosti, možda bih baš ovde volela da živim, gde su živeli moji baba i deda. A sada, nažalost, dođemo samo pred taj Prvi maj, da očistimo da bi mogli da dođemo, da uđemo u kuću," sa žaljenjem govori Milena Pavlović, iz Knjaževca.

Vesela praznična atmosfera i blizu 300 mladih ljudi u Aldincu, na kratko prekidaju tišinu gašenja tog naselja na samoj granici sa susednom Bugarskom.

"Za turizam smo daleko od od Stare planine, od Babinog zuba da bi mogao da bude neki turizam. Ali, šta ja znam, dolaze, vikend, vikend varijante postoje," kaže Knjaževčanin Srđan Lazarević.

 Njegova meštanka Irina Milutinović navodi da ne bi mogla da  živi u selu: " Ja sam više za neku urbanu sredinu ali, po meni, ovde je prelepo. Za  starije ljude, ljude sa porodicom, meni je ovo super, iskreno!"

Svetislav Stanojević se kao penzioner sa suprugom vratio u rodni Aldinac. Oni su danas njegovi jedini stalni stanovnici. Pesimističan je kada je reč o mogućnosti da dobiju komšije.
 "Neće da može! Prvo mu treba put, put nemamo načisto, nemamo put. A drugo, nema ljudi. Treba ljudi, pet čoveka u kuću da bi mogli nešto da privrede," objašnjava Svetislav.

Kandalica i Staro Korito malo su bliži gradu, ali im je sudbina ista kao i u drugim zaglavskim selima.
 "Penziju smo stekli u Knjaževcu, posle toga smo se vratili ovde, u selo, misleći da ćemo bolje da živimo. Međutim, mi živimo gore," saglasni su Milisav i Mirjana Sokolović iz Kandalice. 

Ružica Vidojković iz Starog Korita navikla se na takav život. " Opasna stvar toj kad čovek navikne. I kvo ču drugo da ti pričam?" kaže ona.

Opština Knjaževac ima 85 sela i tridesetak hiljada stanovnika, od čega dve trećine živi u gradu. Koliko ih je tačno na tom području, ali i u celoj Srbiji, znaće se posle popisa koji bi trebalo da se obavi u oktobru ove godine.

(Radio-televizija Srbije)

Pošalji komentar
Najnovije iz rubrike