Ko su eksperti koji će analizirati Temeljni ugovor sa SPC

Nakon konsultacija, pre tri dana, Milo Đukanović i Dritan Abazović su poručili da je potrebno da se obezbedi dodatna provera usaglašenosti aktuelne verzije Ugovora sa ustavno-pravnim sistemom Crne Gore i time otklone sve nedoumice koje su aktuelizovane tom temom.

Ekspertski tim koji bi trebalo da analizira ustavnost i zakonitost temeljnog ugovora pre njegovog potpisivanja sa Srpskom pravoslavnom crkvom (SPC) ima šest članova.

U njegovom sastavu su pravnici Velibor Marković, Andrej Bracanović, Bojan Božović, Aneta Spaić, Tea Gorjanc Prelević i Ana Stanković Mugoša, prenose podgoričke Vijesti.

Marković bio član ekspertskog tima MCP

Velibor Marković je advokat, a bio je član Ekspertskog tima Mitropolije crnogorsko-primorske (MCP) tokom pregovora o Zakonu o slobodi veroispovesti.

Vijesti pišu da je često bio u fokusu javnosti zbog homofobnih i seksističkih komentara, da je pretio i da bi "zavrtao šiju LGBT osobama".

U novembru 2020. godine Institucija zaštitnika ljudskih prava i sloboda utvrdila je da je Marković koristio govor mržnje prema pripadnicima LGBTQ+ populacije i osobama koje zagovaraju njihova prava.

Pominjao se kao i jedan od kandidata za ministra pravde u Vladi Zdravka Krivokapića. 

Bracanović stručnjak za pravni status crkvenih zadužbina 

Andrija Bracanović je doktorand na programu "Privatno pravo" Fakulteta pravnih nauka Univerziteta Donja Gorica i kako navodi list, pred predajom je doktorske disertacije. 

Inače, u obrazovanju mu se navodi i da je specijalističke studije okončao odbranom rada "Pravni status crkvenih zadužbina".

Radni angažman otpočeo je kao pripravnik, a zatim savetnik u Odboru za ustavna pisanja i zakonodavstvo Skupštine Crne Gore (2008-2010) gde je radio na pripremi i izradi pravnih analiza o predlozima zakona i drugih akata koje donosi Skupština.

Božović, sekretar u Ministarstvu pravde

Treći član tima, Bojan Božović je državni sekretar u Ministarstvu pravde.

Diplomirao je na Pravnom fakultetu Univerziteta Crne Gore a magistrirao na Pravnom fakultetu Univerziteta u Novom Sadu.

Trenutno je student doktorskih studija na Pravnom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu na smeru Međunarodno privatno pravo i Međunarodno javno pravo i doktorskih studija na Fakultetu pravnih nauka UDG na smeru Pravo EU.

Bio je angažovan kao asistent na Fakultetu pravnih nauka Univerziteta Donja Gorica.

Radio je u NVO sektoru, advokatskim kancelarijima i kao ekspert i konsultant na projektima Saveta Evrope, GIZ-a, ILO-a…

Gorjanc Prelević, borkinja za ljudska prava 

Tea Gorjanc Prelević je izvršna direktorka Akcije za ljudska prava (HRA).

Vijesti navode da ona i njena organizacija zastupaju žrtve kršenja ljudskih prava, posebno uzbunjivača, žrtava torture i novinara, kao i da je HRA jedna od najuglednijih i najuticajnijih nevladinih organizacija u Crnoj Gori.

Spaićeva bila u pregovorima s MPC 

Aneta Spaić je dekanka Pravnog fakulteta u Podgorici na kom je diplomirala 2004. godine.

Magistrirala je 2005. na Pravnom fakultetu Kjušu Univerziteta u Japanu, kao stipendista japanske vlade.

Doktorirala je 2009. na Pravnom fakultetu UCG sa disertacijom "Ostvarivanje uniformnosti u primeni prava međunarodne prodaje robe".

U akademsko zvanje docenta na Univerzitetu Crne Gore izabrana je 2009. godine.

Vijesti navode da Spaićeva ima iskustvo rada u telu koje se bavilo crkvenim pitanjem, pošto je bila članica ekspertskog tima Vlade Duška Markovića (DPS) koji je početkom 2020. godine pregovarao s ekspertskim timom Mitropolije crnogorsko-primorske o Zakonu o slobodi veroispovesti. 

Stanković Mugoša skoro 30 godina u advokaturi 

Ana Stanković Mugoša je članica Upravnog odbora Udruženja pravnika Crne Gore.

Kao tada najmlađi advokat u Jugoslaviji, 1994. godine je osnovala svoju samostalnu advokatsku kancelariju.

Bila je, kako pišu Vijesti, članica radne grupe za izradu: Zakona o slobodnom pristupu informacijama, Zakona o alternativnom rešavanju sporova.

Između ostalog, bila je i članica upravnog odbora Centra za alternativno rešavanje sporova, predsednica Udruženja Medijatora Crne Gore.

(Radio-televizija Srbije)

Pošalji komentar
Najnovije iz rubrike