Ko može da se prijavi za subvencije za zamenu stolarije i izolacije i šta je potrebno od dokumenata

Lokalne samouprave u julu su na konkursu odabrale najpovoljnije ponude firmi koje će sa građanima raditi na poslovima energetske sanacije. U toku je priprema oglasa za prijavu grđana za subvecije a moći će da konkurišu samo oni čiji su objekti legalizovni ili su bar započeli taj proces.

"Preporuka ministarstva je da i objekti koji su u procesu ozakonjenja kako i objekti koji imaju građevisku dozvolu dobijenu iz procesa legalizacije i ozakonjenja mogu da konkurišu na ovom našem prvom javnom pozivu", naveo je pomoćnik ministarke rudarstva i energetike Milan Macura.

Prijava ima šest stavki. Prva je popunjavanje formulara koji se dobija u lokalnoj samoupravi, biće dostupan i na njihovom sajtu i sajtu Ministarstva energtike, u njemu će se precizirati i subvecija koju žele da dobiju – za stolariju, kotao ili izolaciju.

Drugi papir koji se prilaže su kopije lične karte svih članova domaćinstva
zatim kopija rešenja o porezu,  kopija rešenja o legalizaciji i građeviskoj dozvoli ili potvrda da je objekat u procesu ozakonjenja kao i kopija poslednjeg računa za struju. 

"Kopija poslednjeg računa za električnu energiju na osnovu koga ćemo utvrđivati da neko živi na toj adresi jer nam nije cilj da podsatičemo porodične vikendice već zaista stabene jedinice u kojima građanstvo živi i troši svoju energiju. I poslednji šesti korak jeste i najvažniji predračun ili faktura kako je ko naziva od izvođača radova koji će izvodi radove na energtskoj sanaciji", dodao je Macura.

Za one koji žive u zgradama procedura za zamenu stolarije  je ista ali ako zamenjuju kotlove ili traže izolaciju zgrade potrebna su još dva papira – potvrda o registraciji skupštine stanara i saglasnost stambene zajednice.

Interesovanje građana je veliko i podržavaju zamenu stolarije i starih kotlova koji zagađuju životnu sredinu.

Građani plaćaju polovinu vrednosti radova i to avansno izabranom izvođaču, a država i lokalna samouprava ostatak novca uplaćuju posle provere završenog posla.

(Radio-televizija Srbije)

Напишите коментар