Ko je dužan da brine o pijacama širom Beograda

U bloku 70A "Mala Sava" i po nazivu mala pijaca, jedna od dve privatne u Beogradu. Tu su već 15 godina gotovo isti kupci i prodavci, cenjkaju se, raspravljaju o kvalitetu, poručuju ili rezervišu robu.

Petoro zaposlenih brine o svemu, kaže vlasnik i direktor Darko Stevanović. Kupci su, ističe, zahtevni.

"Imaju banku, imaju menjačnicu, pekaru, mesaru, imaju apoteku – mali grad", rekao je Darko Stevanović.

U Sremčici postoji privremena pijaca, nekoliko tezgi i još jedna. Gazduje opština Čukarica preko svog preduzeća koje brine i o grobljima. Nije lako otvoriti tržnicu.

"Sama pozicija mora biti u javnoj svojini, parcela na kojoj se otvara. Potrebna je ogromna dokumentacija za otvaranje ozbiljne pijace", kaže Branislav Mirkov iz javnog preduzeća "Poslovni centar" Čukarica.

Imaju još jednu ovakvu na Umci i devet privremenih na periferiji opštine gde se ukažu potrebe. Na teritoriji opštine su i tri gradske pijace, pa nije dobro da im se konkuriše, a ulaganje u postojeće je pod znakom pitanja. Koliko para – toliko muzike, reklo bi se.

"To su naravno tezge sa obezbeđenim uslovima za rad, natkrivene su, redovno se održavaju, redovno se farbaju, tu je i javni toalet. Naravno, tu je i upravnik za sve što treba", dodaje Mirkov.

Nesreća na Starom Merkatoru pre neki dan bacila je u senku ogromna ulaganja gradskih pijaca u svoje tržnice. Imaju ih 30, od pristojnih do velelepnih.

Korisnici su prostora isto kao i da su vlasnici. Odgovorni su za tekuće održavanje objekta, prodajne opreme i inventara.

"U tom smislu smo u prošle godine finansijskim planom opredelili 100 miliona dinara za troškove usluga održavanja svih prostora koje preduzeće koristi, a za ovu godinu planirana je ista količina novca", kaže Jelena Nikolić iz JKP "Gradske pijace".

Bez kredita, kažu, iz sopstvenog prihoda sanirali su mnoge pijace. Silan novac odlazi u zaštitu od infekcije radnika, prodavaca i kupaca. Za velike investicije i grad daje novac.

"U saradnji sa Gradom Beogradom JKP ‘Gradske pijace’ će u narednom periodu izvršiti narednu fazu rekonstrukcije Kalenić pijace. Zatim, u planu je izgradnja novog kompleksa OTC, otvorenog tržnog centra poznatijeg kao buvljak. U planu je rekonstrukcija i izgradnja pijaca Skadarlija, Banovo brdo i Senjak", dodaje Jelena Nikolić.

Pre desetak godina iz ovog preduzeća stizali su pozivi za javno-privatno partnerstvo ali ni zakonski, niti praktično nije razrađeno ko, koliko i kako treba da ulaže i šta da poseduje i naplaćuje.

(Radio-televizija Srbije)

Pošalji komentar
Najnovije iz rubrike