Ko je bio Mileta Jakšić i zašto je ostao u stričevoj senci

Neposredno uz rodnu kuću Đure Jakšića u Srspkoj Crnji je i kuća gde je rođen njegov sinovac Mileta Jakšić. Stvarao je na kraju 19. i početkom 20. veka, doneo na ove prostore modernu liriku i neopravdano bio u stričevoj senci.

"Mileta Jakšić je bio i pesnik i pripovedač i dramski pisac, koji je ušao u književnost noseći teret velikog imena. Mi otkrivamo tananog liričara, vesnika moderne srpske poezije, pesnika na koga su se mnogi značajni pesnici kasnije ugledali", kaže Zorica Hadžić sa Filozofskog fakulteta u Novom Sadu.

O Mileti Jakšiću knjigu pod nazivom "Parohijski dnevnik" sa najznačajnijim pesmama, rukopisima, esejima, zapisima i besedama priredili su Zorica Hadžić i Srđan Miljković.

"U knjizi se nalaze delovi njegovog stvaralaštva iz rukopisne zaostavštine. Nalaze se takođe jako interesantni tekstovi koji govore o samom istorijatu Srpske Crnje kao jedna vrsta priloga za istoriju svakodnevice", navodi Srđan Miljković pripređivač knjige.

Matica srpska je potpisala protokol o saradnji sa opštinom Nova Crnja, na osnovu čega je nastala ova knjiga.

"Ova knjiga ima zadatak da obnovi sećanje na njega, koji jeste zaboravljen delimično u srpskoj kulturi, ali još više u javnosti i svesti", kaže Milan Micić, generalni sekretar Matice srpske.

Mileta Jakšić se rodio 1869. Završio je veliku srpsku pravoslavnu gimnaziju u Novom Sadu, bio sveštenik u rodnom selu. Prvu knjigu pesama štampao je 1899. Nakon napuštanja svešteničke službe radio je u Matici srpskoj, Ministarstvu socijalne politike i Akademiji nauka, a preminuo 1935. u Beogradu.

(Radio-televizija Srbije)

Pošalji komentar
Najnovije iz rubrike