Knjige za lako čitanje – veća slova i kraća poglavlja

U knjigama lakim za čitanje poglavlja su kratka, a slova veća nego uobičajeno. Jezik je jednostavan i lak za razumevanje. Rečenice su kratke a reči nisu komplikovane. Ilustracije se lako razumeju.

"Knjige govore o aktuelnim temama, o primerima iz života dece danas, sve teme su im bliske, o onome su što vide oko sebe i sve je realistično. Govorimo o tehnologiji, klimatskim promenama, o vršnjačkom nasilju", rekla je autorka knjiga dr Sabira Stalberg.

Dodaje da knjige služe da se deca motivišu, jer su slabo zainteresovana za čitanje.

"Jako su važne ne samo za decu koja imaju disleksiju nego bilo koji oblik teškoća u učenju i čitanju i nisu vezane za uzrast. Da se dete oseti uspešno, kad pročita jedan deo, da vidi da može", navela je dr Violeta Nestorov, iz organizacije "Pomoć porodici".

Postoje i druge teškoće, a procenjuju se pogrešno kao disleksija, npr. problemi sa vidom, pažnjom a one takođe mogu da dovedu do toga da dete odustaje od čitanja jer mu je teško.

"Zbog nevežbanja oka i mozga imamo sve više problema. Čitanje je veština koja se vežba i ako dete odustane i ako mu se u školi ne pruži podrška dobijamo sve više funkcionalno nepismene dece", istakla je dr Stalberg.

Objavljivanjem prvih šest knjiga organizacija "Pomoć porodici" u Srbiji uvodi tri različita nivoa lakog čitanja.

(Radio-televizija Srbije)

Napišite komentar