Ključevi stanova za 20 izbegličkih porodica u Vršcu, u planu još 40

Na ceremoniji svečanog useljavanja u stanove za izbeglice u Vršcu, u okviru realizacije Regionalnog stambenog programa u Republici Srbiji, Dačić je rekao da će se u te stanove useliti izbegličke porodice koje su pre više od dve decenije, spasavajući živote, pobegle sa svojih ognjišta i našle utočište u Srbiji.

One su, dodaje, došle sa prostora BiH i Hrvatske u vreme najvećeg stradanja i progona srpskog naroda u novijoj istoriji.

Dačić kaže da se Regionalni stambeni program ostvaruje u zemljama regiona i uključuje četiri tipa stambenih rešenja, te da su stanovi u Vršcu izgrađeni u okviru "Potprojekta dva".

"U okviru ovog Potprojekta uselili smo 40 izbegličkih porodica u stanove u Sremskoj Mitrovici. Planirano je da u Vršcu bude izgrađeno još 40 stanova na lokaciji odmah iza ove zgrade, u okviru ‘Potprojekta osam’", rekao je Dačić.

Naveo je da je "Potprojekat dva" vredan 13 miliona evra, od kojih je 11,5 miliona evra udeo Fonda Regionalnog stambenog programa, kojim upravlja Banka za razvoj Saveta Evrope, dok je 1,5 miliona evra udeo Republike Srbije.

Kaže da je konkretno u Vršcu donacija vredna 421.057 evra, s tim što je Grad Vršac obezbedio infrastrukturu u vrednosti 11,5 miliona dinara.

"Opšte je poznato da je najveći donator Regionalnog stambenog programa EU", rekao je Dačić. 

Podsetio je da su u Kamendinu 20. juna, na Svetski dan izbeglica, podeljeni ključevi za 270 porodica, pre toga u Negotinu, Kladovu, i Loznici.

"Nastavićemo i dalje sa istim entuzijazmom, s obzirom na to da smo prešli tek nešto više od pola puta, odnosno da smo od 7.000 stambenih rešenja u okviru ovog Programa, sa današnjim uručenjem podelili 3.568 stanova", kaže Dačić.

Poželeo je izbegličkim porodicama koje će se useliti u stanove u Vršcu puno sreće, te naveo da su njihove patnje velike i za njih svakako nezaboravne.

"Svi zajedno delimo i nosimo teret minulih vremena. Moramo biti jedinstveni i u sreći i u bolu, jer jedino na taj način možemo graditi sigurnu budućnost za svu našu decu i njihovo potomstvo. Sa ovog mesta, odgovorno mogu da vam kažem da Vlada Srbije predano radi na tom cilju", poručio je Vučić.

Svečanoj ceremoniji useljavanja u stanove u Vršcu prisustvovali su i komesar za izbeglice i migracije Vladimir Cucić, gradonačelnica Vršca Dragana Mitrović, predstavnica Delegacije Evropske unije u Srbiji Leonete Pajer, šef Predstavništva UNHCR-a u Srbiji Hans Šoder i drugi.

(Radio-televizija Srbije)

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike