Kličko: Infrastruktura Kijeva može da se uruši svakog trenutka; Moskva najavljuje promene u vojsci

Nastavljaju se borbe u Ukrajini. Moskva je saopštila da kontroliše Soledar, najavljujući velike promene u vojsci i povećanje broja aktivnih pripadnika vojske na milion i po.

Ruski ministar odbrane Sergej Šojgu obišao je ruske trupe uključene u borbe u Ukrajini i zahvalio vojnicima koji, kako je istakao, hrabro izvršavaju zadatke u zoni "specijalnih vojnih operacija" i uručio im državna priznanja za posvećenost i herojstvo, navodi se u saopštenju Ministarstva u svojoj aplikaciji za razmenu poruka Telegram. 

Ruski predsednik Vladimir Putin podneo je Državnoj dumi nacrt zakona o raskidu međunarodnih sporazuma Saveta Evrope, koji se odnose na Rusiju. 

Obustavljena je potraga za preživelima u gradu Dnjepru. Savetnik predsednika Ukrajine Oleksij Arestovič – podneo je ostavku, nakon što je izjavio da je ukrajinska PVO oborila rusku raketu, koja je pogodila zgradu u Dnjepru, ubivši 41 osobu.

Kijev tvrdi da je u ratu u Ukrajini poginulo više od 9.000 civila, aa gradonačelnik Vitalij Kličko upozorava da bi gradska energetska infrastruktura mogla svakog trenutka da se uruši.

Ukrajini je isplaćena prva tranša pomoći EU iz fonda vrednog 18 milijardi evra. U Rumuniju stigli NATO avioni "avaks". Holandija šalje u Ukrajinu raketni odbrambeni sistem "Patriot".

Britanski ministar spoljnih poslova Džejms Kleverli pozvao je članice NATO-a da povećavaju obim snabdevanja Kijeva oružjem kako bi pomogli Ukrajini da pobedi Rusiju, dok je litvanski predsednik Gitanas Nauseda zatražio da se Ukrajini pruže bezbednosne garancije dok ne uđe u NATO. 

Sa druge strane, Moskva je proširila listu sankcija predstavnicima EU koji ne mogu u Rusiju. 

(Radio-televizija Srbije)

Pošalji komentar
Najnovije iz rubrike