Kitarovićeva: Neću dopustiti blaćenje hrvatskih policajaca

Upitana da komentariše anonimno pismo pripadnika granične policije, koji je napisao da im naređuju da migrantima uzimaju novac i mobilne telefone, predsednica je, navodi Indeks, ponovo napala Zaštitnicu građana.

""Što se tiče pisma pojedinca, svatko od policajaca i policajki koji su na granici ima prijaviti nešto nezakonito, prije svega nadležnim tijelima koje moraju onda provesti istragu. Ministar Božinović me doista uvjerio da se za svaku valjanu prijavu vode odgovarajuće istrage. Osobno sam bila na granicu, ne zna se tko su ti ljudi,koji dolaze na granicu, što su, i zašto dolaze ", rekla je predsednica Hrvatske.

Ona je javno prozvala Zaštitnicu građana poručivši joj da nije bila na terenu, tamo gde migranti ilegalno ulaze u Hrvatsku.

"Ja bi rekla gospođi pravobraniteljici da je njena prva zadaća braniti ljudska prava hrvatskih državljana koji ne mogu normalno živjeti. Kada sam bila na terenu, na tržnici su mi ljudi dobacivali: ‘Predsjednice, kada ćete nam omogućiti da se normalno možemo voziti noću?’ Neću dopustiti blaćenje hrvatskih policajaca i policajki, neću dopustiti ni u Hrvatskoj ni drugdje u Europi jer oni ne štite samo Hrvatsku nego cijelu Europsku uniju", rekla je Grabar Kitarovićeva.

Kolinda Grabar Kitarović poručila je hrvatskim medijima da, u vezi sa migrantima i odnosu hrvatske granične policije prema njima, moraju da predstavljaju hrvatsku stranu priče, a ne da se povode za stranim medijima koji, kako je rekla, rade ko zna u čijem interesu. 

Ali kada su je novinari upitali za kritike koje stižu iz evropskih medija na njeno priznanje švajcarskoj televiziji da hrvatska policija koristi tehniku "pushbackova" i pritom se služi nasiljem, predsednica je, piše portal Indeks, izgubila živce.

"Ono što je švicarska televizija napravila nema veze s nikakvih profesionalizmom, napravili su ono što rade najgori tabloidi u ovom svijetu. Dakle, uz to što je napravila švicarska televizija ništa neće promijeniti činjenicu da hrvatska policija radi profesionalno, rade s velikom razinom humanosti prema svim tim ljudima, da ih razumiju, da primjena ne nasilja, kako su oni preveli, nego primjena odgovarajuće sile, što nije isto što i nasilje, dakle ja sam rekla odgovarajuća sila, ne prelazi granice propisane hrvatskim i europskim zakonodavstvom, ali ona je ponekad nužna", rekla je Kolinda.

To, kako je rekla, nije isto što i nasilje.

Švajcarska televicija je, kazala je, trebalo da pokaže poštovanje prema njenoj izjavi, kao uostalom i ostali.

"Koliko znam, u Švicarskoj je proveden referendum kojim se traži da se ne dopušta daljnje migracije u Švicarsku. Dakle zanima me kako bi reagirala švicarska granična policija kad bi se na njihovim granicama našlo onoliko migranata koliko se danas nalazi na granici BiH. Vi kao hrvatski mediji morate predstaviti hrvatsku stranu te priče, nemojte se povoditi za stranim medijima koji rade tko zna u čijem interesu", navela je ona odgovarajući na pitanje novinara na ostrvu Krku.

(Radio-televizija Srbije)

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike