Kišni dani do kraja maja, sledeće nedelje ipak manje padavina

Meteorolog RHMZS-a Nedeljko Todorović kaže za RTS da je gledajući od početka aprila, proteklih nekoliko dana palo je najviše kiše ovog proleća.

Kako ukazuje Todorović, u prvoj polovini maja, palo je 35 litara kiše po metru kvadratnom, dok je samo danas pala ista količina padavina.

Konstatuje da je u Beogradu praktično već ispunjena prosečna mesečna kvota padavina. Podseća da je maja 2019. godine palo čak 140 litara kiše po metru kvadaratnom.

Na pitanje da li se večaras moguć i grad, Todorović kaže da je glavni udar već prošao, dodajući da nas čeka razvedravanje u toku noći, pa će utorak proći bez padavina. 

Govoreći o narednom periodu, Todorović kaže da neće biti većih vrućina ali da i dalje možemo računati na popodnevne pljuskove.

"Maksimalna temperatura neće preći dvadesetsedmi podeljak, ali od 21. maja pa do kraja meseca biće manje kišnih dana", naveo je Todorović.

Gledajući druge delove Srbije, Todorović ukazuje da je palo mnogo manje kiše u odnosu na Beograd, pa se može reći da je u proseku u zemlji pala prosečna količina padavina za ovo doba godine.

 

(Radio-televizija Srbije)

Напишите коментар