Kisić Tepavčević: Trend pada zaraženosti od sredine avgusta, pojedinačna iskakanja uobičajena

Zamenik direktora Instituta za javno zdravlje „Batut“ Darija Kisić Tepavčević ocenila je da je od sredina avgusta trend pada od zaražavanje koronavirusom, koji je statistički značajan, ali taj pad nije nikad linearan u smislu da je svaki novi dan manje obolelih.

„Ovo što imamo pojedinih dana određena iskakanja, sa manjim pa većim brojem zaraženih, to je uobičajeno za epidemiološke tokove“, rekla je danas Kisić Tepavčević za TV Prva.

Ona je rekla da povratak naših turista iz inostranstva predstavlja jednu od potencijalnih mogućnosti za nagli skok zaraženosti, ali to zavisi od njihovog pridržavanja mera u mestima gde letuju i kada se vrate.

Poziv turistima da se vrate u Srbiju do petka u 18 časova je, kako je navela, poruka da je u nekim zemljama daleko veća opasnost od zaraze, pa je tako u Crnoj Gori dvadest puta veća nego u Srbiji.

Prema njenim rečima, tim pozivom se upozoravaju da je, ukoliko se ne vrate u Srbiju, veći rizik da se zaraze i unesu infekciju u Srbiju što može imati za posledicu da se infekcija razbukta.

Cilj nadzora koji će se primenjivati posle ovog roka je da se građanima koji se vrate sa letovanja ukaže na koje simptome da obrate pažnu i da reaguju brzo.

Prema rečima Kisić Tepavčević, veći rizik postoji i kod raznih okupljanja pa i boravka u našim turističkim mestima.

Na pitanje o vakcini protiv korone, ona je podsetila da takva još ne postoji i naglasila da kod nabavke njeno poreklo nije uopšte važno već da je bezbedna i efektivna.

„Svi u svetu su stali u red za potencijalnu vakcinu“, rekla je Kisić Tepavčević, dodajući da Srbija ima sa nekim zemljama potpisane memorandume o saradnji što joj daje prednost kod nabavke vakcine.

(Novi magazin)

Napišite komentar