Kisić Tepavčević: Sve mere Kriznog štaba u skladu sa epidemiološkim pokazateljima

Foto : Beta/SLOBODAN MILJEVIC

Sve mere koje je donosio Krizni štab Vlade Srbije za suzbijanje epidemije koronavirusa, bile se „u skladu sa epidemioliškim pokazateljima u datom trenutku“ – izjavila je danas Darija Kisić Tepavčević, zamenica direktorke Instituta Srbije za javno zdravlje „Dr Milan Jovanović – Batut“.

Komentarišući poziv epidemiologa Zorana Radovanovića Svetskoj zdravstvenoj organizaciji (SZO) da pošalje ekspertski tim koji bi pomogao u borbi protiv koronavirusa i ispravnog informisanosti javnosti u Srbiji, Kisić Tepavčević je za televiziju B92 kazala da su sve odluke Kriznog štaba bile „na nivou preporuka“, kako je navela, „kao i uvek kada se donose različite vrste stručnog mišljenja“.

„Kritikovati je lako i kritika jeste dobra, diskusija jeste odlična ukoliko je produktivna, ali ovakav način iznošenja neistina i poluinformacija sigurno negativno može da utiče na sve, jer donosi neku vrstu nepoverenja“, ocenila je ona.

Ona je kazala da kada je tek počela je epidemija u Srbiji, nije bilo testova i da je prvih 1.000 testova Srbiji dala Svetska zdravstvena organizacija.

Dodala je da je potom SZO Srbiji poklonila još 1.000 testova, te da je Srbija od početka imala testove „uz podršku SZO“.

„Posle, kada su testovi bili dostupniji na svetskom tržištu, mi smo se trudili da ih uvek nabavimo maksimalno koliko može“, kazala je Kisić Tepavčević.

(Novi magazin)

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike