Kiša usporila prolećnu setvu

Odlaganje setve zbog nepovoljnih vremenskih prilika ne odgovara Petru Radišiću, poljoprivredniku iz Čuruga. Bavi se mlečnim govedarstvom pa uz setvu treba da obezbedi i stočnu hranu, a ti poslovi obično nisu rađeni uporedo.
"Treba da posejemo oko sedamdeset-osamdeset hektara, otprilike. Imam pet-šest dana posla. Usput nam dolazi košenje lucerke, košenje raži, tako da nekako ćemo se valjda izboriti", kaže Petar Radišić, poljoprivrednik iz Čuruga.

Jano Hrubik iz Aradca seje suncokret dve nedelje kasnije nego što je navikao, dok je temperature vazduha deset stepeni celzijusa.

"To se ne zna, može biti bolja na kraju godina, nego da je sve na vreme urađeno. To se nikad ne zna. Zavisi još puno do jeseni kakvo će vreme biti", kaže Jano Hrubik iz Aradca.

U Vojvodini setva treba da se obavi na 1,1 milion hektara, očekuje se da će zbog Uskrsa posao trajati do 5. maja, desetak dana duže od uobičajenog roka.
"U ovom trenutku apsolutno svi parametri pokazuju da je stanje u potpunosti stabilno i ono što nas najviše raduje jeste da otkupne cene žitarica su na rekordnom nivou", objašnjava Čedomir Božić, pokrajinski sekretar za poljoprivredu.

Na njivama još uvek nema izniklih useva. Zemlja je hladna, a za zrno koje je položeno u zemlju u prvoj polovini aprila za klijanje i uspešan razvoj treba temperatura viša od deset stepeni u gornjem sloju zemljišta.

 

(Radio-televizija Srbije)

Напишите коментар