Kineskoj trsci poplava i požar ne mogu ništa – da li može da zameni tradicionalni način grejanja

Da je kišna godina, džinovska kineska trska bila bi četiri metra visoka. Tona suve biomase na tržištu vredi oko 100 evra. Ipak, najveća njena vrednost je ekološka.

"Zato što ona pri sagorevanju oslobađa manje ugljen-dioksida nego što preko godine, tokom rasta potroši. Institut iz Zemuna je to sadio i na pepelištu u Obrenovcu, zato što su imali problem sa erozijom tog pepela i ona bi to vezala i čak je tu uspevala", naveo je Jovan Šamatić iz Šapca.

Početno i jedino ulaganje je oko 180.000 dinara po hektaru, a pun rod daje nakon treće godine.

"Godine 2014. imali smo poplavu, jedna površina od tri hektara je bila kompletno pod vodom, tad je ona bila još mlada i nije se još bila razbokorila i bilo je dosta korova u tim parcelama.

Posle deset dana voda se povukla, miskantus se zeleneo, a korov koji je bio oko nje je sav uništen. A konkretno parcela gde smo sada pre dve godine je komplet izgorela, jedina šteta je bila što nisam imao prinos te godine, ali bez ijednog dinara ulaganja ona je ponovo nikla.

Čak joj ni grad ne može ništa, samo joj omlati list, ali se ona posle mesec do mesec i po dana ponovo oporavi", naveo je Šamatić

Koristi se za izradu peleta, briketa, izolacionih materijala, prostirki za konje, kao komponenta za izradu instrument-tabli u automobilima, ali i u proizvodnji etanola. Dugovečna je i živi 20 godina.

(Radio-televizija Srbije)

Pošalji komentar
Najnovije iz rubrike