Kineska ambasada: Poseta češke delegacije Tajvanu ozbiljno narušava suverenitet Kine

Diplomatsko predstavništvo je naglasilo da je Peking već napravio "ozbiljne korake" ka  Pragu.

"Ovaj potez je bio očigledna podrška separatističkim snagama koje se zalažu za ‘nezavisnost Tajvana‘, ozbiljno kršenje državnog suvereniteta i teritorijalnog integriteta Kine i ozbiljno kršenje osnovnih normi međunarodnih odnosa i bilateralnih političkih obaveza", navodi se u saopštenju ambasade Kine u Pragu.

Češka 14-člana delegacija koju predvodi senator i bivši predsednik Češke akademije nauka Jirži Dragoš stiže danas na Tajvan, a poseta će trajati šest dana.

Uoči putovanja, šef delegacije je u intervjuu za Centralnu novinsku agenciju rekao da napetost između Tajvana izaziva strah u evropskim političkim krugovima da će se ostrvo pretvoriti u "drugu Ukrajinu".

Evropske zemlje neće nužno isporučivati oružje Tajpeju, rekao je Dragoš, ali su spremne da prodube veze u oblastima kao što su kultura, nauka i druge oblasti meke moći.

Zvanični predstavnik kineskog ministarstva spoljnih poslova Mao Ning je pozvala Prag da se pridržava "principa jedne Kine" i da ne šalje "pogrešne signale" separatističkim snagama i ne podriva političku osnovu za razvoj bilateralnih odnosa.

Situacija oko Tajvana je eskalirala u avgustu, nakon posete Tajpeju predsednice Predstavničkog doma američkog Kongresa Nensi Pelosi.

Kao odgovor, Peking je pokrenuo velike vojne vežbe oko ostrva, uveo sankcije dvema tajvanskim fondacijama, Nensi Pelosi i njenim rođacima.

Ministarstvo spoljnih poslova Kine je odgovornost za sve negativne posledice stavilo na Vašington i Tajpej .

NRK ne priznaje suverenitet Tajvana, smatra ga svojom provincijom i kategorički se protivi njegovim kontaktima sa zvaničnicima i vojskom drugih zemalja.

(Radio-televizija Srbije)

Pošalji komentar
Najnovije iz rubrike