Kina pokrenula vojne vežbe u morima oko Tajvana, ni „Ronald Regan“ nije daleko

Vojne ežbe su počele u ponoć po lokalnom vremenu i održavaju se u šest oblasti u krugu od oko 20 kilometara od Tajvana i trajaće do subote u ponoć.

Vežbe su pokrenute kao "sredstvo odvraćanja od nedavne eskalacije negativnih poteza Sjedinjenih Američkih Država po pitanju Tajvana i ozbiljno upozorenje protiv separatističkih aktivnosti na Tajvanu, navedeno je u izveštaju kineske državne televizije.

Peking je izdao upozorenje za brodove i avione da ne ulaze u vodeni i vazdušni prostor u područjima gde se vežbe održavaju, a čije su koordinate ranije objavljene.

"Neodgovorno i nelegitimno ponašanje"

Tajvanski zvaničnici su osudili održavanje vojnih vežbi u neposrednoj blizini ostrva, istakavši da krše pravila Ujedinjenih nacija i predstavljaju invaziju na tajvanski teritorijalni prostor i direktan izazov slobodnoj plovidbi i vazdušnom saobraćaju.

Kina izvodi vežbe na najprometnijim međunarodnim plovnim putevima i vazdušnim rutama. To je neodgovorno i nelegitimno ponašanje", saopštila je vladajuća tajvanska Demokratska progresivna partija.

Portparol tajvanske vlade takođe je osudio vojne vežbe i naveo da su sajtove tajvanskog Ministarstva odbrane, Ministarstva spoljnih poslova i predsedničke kancelarije napali hakeri.

Takođe, tajvansko Ministarstvo odbrane je saopštilo da su u sredu uveče, samo nekoliko sati nakon što je Nensi Pelosi otišla za Južnu Koreju, neidentifikovane letelice, verovatno dronovi, nadleteli oblast obodnih ostrva Tajvana.

U blizini i "Ronald Regan"

Dok Kina sprovodi vojne vežbe oko Tajvana, Američka mornarica je saopštila da nosač aviona "Ronald Regan" izvodi zakazane operacije u Filipinskom moru u zapadnom Pacifiku, delu okeana koji obuhvata i vode jugoistočno od Tajvana.

"Nosač aviona i njegova udarna grupa su u Filipinskom moru i nastavljaju normalne, zakazane operacije kao deo rutinske patrole u podršci slobodnom i otvorenom Indo-Pacifiku", rekao je portparol Sedme flote Američke mornarice.

Prst u oko Pekingu 

Predsedavajuća Predstavničkog doma Sjedinjenih Država Nensi Pelosi boravila je u sredu u kratkoj poseti Tajvanu, što je naišlo na oštre osude Kine i dovelo do porasta napetosti u Tajvanskom moreuzu.

Pelosijeva je na Tajvanu rekla da je došla na Tajvan da nedvosmisleno stavi do znanja da SAD neće odustati od podrške i solidarnosti sa Tajvanom. Instakla je da poštuju politiku jedne Kine, ali da podržavaju status kvo i ne žele da se bilo šta naTajvanu desi silom. 

To je bila prva poseta jednog predsednika Predstavničkog doma Kongresa Tajvanu od 1997. godine, što je Peking doživeo kao pitanje kršenja suvereniteta i uplitanja u unutrašnja politička pitanja Kine.

"Igranje vatrom"

Kineske vlasti su i pre dolaska Pelosijeve na Tajvan saopštile da će preduzeti sve raspoložive kontramere kao odgovor na posetu koju su okarakterisale kao "igranje vatrom". 

Iako Tajvan funkcioniše kao defakto nezavisna demokratija, kontinentalna Kina insistira da ima suverenitet nad ostrvom i žestoko se protivi bilo kakvoj mogućnosti da se Tajvan smatra nezavisnom zemljom. Većina zemalja u svetu ne priznaje Tajvan kao nezavisnu državu.

Pelosijeva je, nakon posete Tajvanu, Azijsku turneju nastavila u Japanu i Južnoj Koreji i danas planira da poseti Korejsku demilitarizovanu zonu, pogranično područje između Severne i Južne Koreje koje zajednički kontrolišu te dve država, SAD i Ujedinjene nacije.

(Radio-televizija Srbije)

Pošalji komentar
Najnovije iz rubrike