Kina naručuje tri ratna broda na godišnjicu mornarice

Neviđeno trostruko puštanje u rad izvedeno je na ceremoniji održanoj u mornaričkom kompleksu u blizini grada Sanji na južnom kineskom ostrvu Hajnan. To je glavna pomorska baza Južno-morske flote mornarice Narodnooslobodilačke vojske (PLAN).

 

Kineski predsednik Si Đinping prisustvovao je ceremoniji na kojoj su viđeni nosači "amfibijskih aviona tipa 075", "krstareća-raketna krstarica tipa 055" i balistička raketa nuklearnog tipa 094".

"Hajnin" je vodeći brod nove klase "amfibijskih" jurišnih brodova.

Nosači helikoptera, za koje se procenjuje da istiskuju između 35.000 i 40.000 tona, imaju neprekidnu letačku paljubu sa sedam mesta na palubi za velike transportne helikopterske operacije i pristanište za bušenje za lansiranje konvencionalnih ili vazdušnih jastuka za desantna dejstva.

Još najmanje dva Tipa 075 su u izgradnji u brodogradilištu u Šangaju, a njihovo uvođenje će značajno povećati sposobnost PLAN-a za izvođenje velikih "amfibijskih" operacija.

"Dalijan" je drugi brod krstarica tipa 055 od 10.000 tona. Svaki tip 055 opremljen je faznim nizom radara sličnih onima koji se nalaze na krstaricama i razaračima i naoružan je sa ukupno 112 vertikalnih lansirnih krstarećih raketa zemlja-vazduh.

Najmanje osam Tipa 055 istovremeno je u izgradnji u dva brodogradilišta u Šangaju i severnom kineskom lučkom gradu Dalianu.

(Radio-televizija Srbije)

Напишите коментар