Kijev: Više od hiljadu tela ostalo iza ruskih trupa u Harkovu; Moskva: Zelenski odbija pregovore

Vlasti u Kijevu tvrde da su na severoistoku zemlje u Harkovkoj oblasti u koja je ponovo pod njihovom kontrolom, navodno otkrile novu masovnu grobnicu.

Ukrajinska policija saopštila je da je više od 440 tela pronađeno u masovnoj grobnici u gradu Izjumu. Predsednik Volodimir Zelenski dodaje da je reč o čitavim porodicama.

Komesar za ljudska prava ukrajinskog parlamenta navodi da je više od hiljadu ljudi mučeno i ubijano u delovima Harkovske oblasti koje su bile pod ruskom kontrolom.

Sa druge strane, Rusija ne komentariše vesti iz Izjuma. Vladimir Putin odgovara da želi završetak rata, ali da Kijev hoće da se borbe nastave. Uprkos trudu turskog predsednika Zelenski odbija mirovne pregovore, naglašava Putin.

Kritikuje Ameriku zbog naoružavanja ukrajinske vojske, ali i licemerno ponašanje Evrope u ekonomskoj sferi.

"Najbolji primer sebičnosti je odluka Evropske komisije da ukine sankcije za đubrivo iz Rusije. Naravno da pozdavljamo odluku o ukidanju sancija, ali ispada da su ukinute samo za ulazak đubriva u zemlje članice Unije", rekao je Putin na samitu Orhganizacije Šangajske saradnje.

Optužuje Zapad da želi da rasparča Rusiju dodajući da je trupe poslao u Ukrajinu kako bi to sprečio.

Predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen kaže da će Putin morati da odgovara pred sudom za, kako ocenjuje, zločine u Ukrajini. Sličnu poruku šalje i predsednica predstavničkog doma Sjedinjenih država, Nensi Pelosi. Posle sastanka sa predsednicima parlamenata zemalja G7 i Evropskog parlamenta, kaže da je u toku je rat za demokratiju.

Nemački kancelar Olaf Šolc ističe da se treba navikuti na činjenicu da se Rusija opredelila da na duže staze bude protivnik, EU i NATO-u.

"Nemačka vojska mora da postane oslonac odbrane Evrope, najbolje opremljena vojna sila na kontinentu", smatra Šolc.

Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg ocenjuje da je ukrajinski protivnapad bio veoma efikasan, ali upozorava zemlje članice Alijanse da se pripreme za ratovanje na duge staze, jer to, kako kaže, nije početak kraja rata.

(Radio-televizija Srbije)

Pošalji komentar
Najnovije iz rubrike