Kijev: Ukrajinska vojska nastavlja kontraofanzivu; Putin naredio veću proizvodnju oružja

Nastavljaju se borbe u Ukrajini. Kijev tvrdi da ukrajinska vojska nastavlja da napreduje na istoku, spremni su, kažu, za mogući napad ruskih snaga u regionu Donbasa. Predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski najavljuje borbu dok cela Ukrajina ne bude slobodna.  

Luganska i Donjecka Narodna Republika najavile su referendum o ulasku u sastav Rusije, od 23. do 27. septembra. Kijev odgovara da bi bilo kakvi referendumi o pridruživanju ukrajinskih teritorija Rusiji uništili svaki preostali prostor za pregovore Kijeva i Moskve.

Savetnik ukrajinskog predsednika Mihajlo Podoljak rekao je da bi u slučaju bilo kakvog referenduma trebalo pojačati ekonomske sankcije Rusiji i povećati isporuku oružja Ukrajini.

Reagovale su i Sjedinjene Američke Države. Džejk Salivan, savetnik za nacionalnu bezbednost predsednika Džozefa Bajdena nazvao je najavljene referendume "uvredom principa suvereniteta i teritorijalnog integriteta".

Ruski predsednik Vladimir Putin naredio je nadležnima da pojačaju proizvodnju oružja usred borbi u Ukrajini, osudivši napore SAD da očuvaju svoju globalnu dominaciju. Poručio je i da Rusija ne odustaje od svog suverenog kursa.

Francuski predsednik Emanuel Makron najavio je da će se sastati sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom. 

Komentarišući planirani referendum, Makron je rekao da je to, po njegovom mišljenju, "dodatna provokacija". 

Savet Evropske unije odobrio je pet milijardi evra zajma Ukrajini.

Kijev traži još oružja od Zapada. Slovenija isporučuje 28 tenkova Ukrajini.

(Radio-televizija Srbije)

Pošalji komentar
Najnovije iz rubrike