Kijev tvrdi da je otkrivena još jedna masovna grobnica, sve oči uperene u Izjum

Danas bi trebalo da Kijev objavi više informacija o masovnoj grobnici, za koju tvrde da su je otkrili u Izjumu. Tu informaciju je u video-obraćanju saopštio predsednik Volodimir Zelenski, ističući da će više informacija biti poznato u petak, prenosi Rojters.

"Rusija svuda iza sebe ostavlja smrt i mora da odgovara", rekao je Zelenski.

Prethodno su ukrajinske vlasti ponovo optužile rusku vojsku za napade na civilnu infrastruktruru. Tvrde da su u Krivom Rogu pogodili vodovod i branu da se reka izlila a stanovništvo evakuisano.

Sa druge strane, vlasti Luganske oblasti koje su proglasile nezavisnost navele su da su ukrajinske snage sa više projektila sistema HIMARS gađale gradove Lisičansk i Stahanov.

Da pruži podršku Kijevu u treći put od početka rata došla predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen.

Istakla je da je podrška Ukrajini skupa ali da "sloboda nema cenu" i dodala da je "impresionirana" brzinom kojom Kijev napreduje u nastojanju da postane članica Evropske unije.

Iako Ukrajina tvrdi da postiže uspehe u Hersonskoj oblasti, rusko Ministarstvo odbrane odgovara da grad ni taj region nisu ni u kakvoj opasnosti. U Zaporoškoj oblasti su zbog grupisanja ukrajinskih trupa ojačali odbrambenu liniju.

Moskva prebacuje Vašingtonu da im je u interesu da se sukob maksimalno produži.

Ako Sjedinjene Američke Države odluče da dostave Kijevu rakete dugog dometa, preći će "crvenu liniju" i postati direktan učesnik sukoba. Rusija zadržava pravo obrane svoje teritorije, istakla je portparolka ruskog Ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova.

I Berlin najavljuje nove isporuke oružja i opreme ukrajinskim snagama. Nemačka ministarka odbrane Kristin Lambreht rekla je da će Kijevu isporučiti još dva višecevna raketna bacača i 50 oklopnih vozila.

Zapad s pažnjom prati samit Šangajske organizacije za saradnju u Uzbekistanu. Tamo su se prvi put od početka sukoba sastali Vladimr Putin i Si Đinping. Ruski lider nazvao je kineskog starim prijateljem, preneo mu je da čvrsto podržava politiku jedne Kine i da se protivi američkim provokacijama u Tajvanskom moreuzu.

"Pokušaji stvaranja unipolarnog sveta poprimili su o poslednje vreme apsolutno nakazne obrise i apsolutno su neprihvatljivi za ogromnu većinu država na planeti", istakao je Putin.

Brojni su bilateralni susreti održavaju se na marginama samita, Iran je sve bliže članstvu u Šangajskoj organizaciji za saradnju. Planiran je susret predsednika Turske i Rusije, a glavne teme biće Ukrajina i zaoštravanje odnosa između Azerbejdžana i Jermenije.

(Radio-televizija Srbije)

Pošalji komentar
Najnovije iz rubrike