Kijev traži više oružja od EU; Kremlj: Nema potpune isporuke gasa Evropi dok Zapad ne ukine sankcije

U Ukrajini se nastavljaju sukobi duž cele linije fronta na istoku i jugu zemlje. 

Najžešće borbe vode se oko Hersona, na jugu zemlje. Ukrajinska vojska pokušava da probije rusku odbranu, a zbog pogoršane bezbednosne situacije odložen je i referendum o priključenju te oblasti Rusiji.

Ukrajinski premijer Denis Šmigal pozvao je EU da isporuči njegovoj zemlji više oružja i opreme. 

Iz pogona je isključen i poslednji operativni reaktor nuklearke u Zaporožju pošto su, prema tvrdnjama Kijeva, u ruskom granatiranju oštećeni električni stubovi.

Predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski izjavio je da je novo isključenje struje koje povezuje Zaporošku nuklearnu elektranu sa nacionalnom mrežom po drugi put dovelo nuklearnu elektranu na korak od radijacijske katastrofe. 

Članovi misije Međunarodne agencije za atomsku energiju su, posle višednevne posete, napustili teritoriju nuklearne elektrane Zaporožje. U postrojenju su ostala dva stručnjaka kao posmatrači. 

Francuski predsednik Emanuel Makron razgovarao je sa Volodimirom Zelenskim i rekao mu da je jedini način za povratak bezbednosti nuklearke povlačenje ruskih snaga s tog područja i poštovanje ukrajinskog suvereniteta nad centralom.

Makron je razgovarao i sa nemačkim kancelarom Olafom Šolcom. Dogovorili su se da Francuska i Nemačka pomognu jedna drugoj u suočavanju sa energetskom krizom koja je proistekla iz rata u Ukrajini. Pariz će biti spreman da Nemačkoj obezbedi gas, dok je Nemačka pristala da šalje struju Francuskoj ako bude potrebno.

Kremlj je saopštio da Rusija neće u potpunosti obnoviti svoje isporuke gasa Evropi sve dok Zapad ne ukine sankcije Moskvi. 

Gasprom je saopštio je da je dobio zvanično upozorenje od ruskih vlasti da pasivizirana kompresorska stanica Portovaja, koja bi trebalo da potiskuje gas ka Nemačkoj kroz gasovod Severni tok 1, više ne ispunjava bezbednosne zahteve.

Moskva je objavila novi spisak lica kojima je zabranjen ulazak u Rusiju. Na njemu su pojedini članovi Američkog kongresa, visoki zvaničnici, predstavnici poslovne i stručne zajednice, ličnosti iz sveta kulture, ali i holivudske zvezde Ben Stiler i Šon Pen.

Rusija ih je dodala na "crnu listu" kao odgovor na nove lične sankcije Vašingtona protiv Rusa.

(Radio-televizija Srbije)

Pošalji komentar
Najnovije iz rubrike