Kijev: Sve više napredujemo u oslobađanju teritorije; Moskva: Ukrajinska vojska trpi velike gubitke

Lokalne vlasti saopštile su da su u masovnom grantiranju Nikolajeva stradale dve osobe. Oko 4.000 kvaradtnih kilometara teritorije oslobodile su ukrajinske snage a na još toliko se rade na "stabilizaciji situacije", kaže ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski. U ponedeljak je rekao da je na istoku i jugu zemlje ukrajinska vojska oslobodila 6.000 kvadratnih kilometara.

Sa druge strane, Moskva ponavlja da ukrajinska vojska svakodnevno trpi velike gubitke u ljudstvu i tehnici. Rusko ministarstvo odbrane tvrdi da je za jedan dan poginulo 250 ukrajinskih vojnika u Donjeckoj oblasti.  

Ministarstvo odbrane Turske, uz čije posredovanje je postignut sporazum o izvozu žita, saopštilo je da je još pet brodova isplovilo iz ukrajinskih luka.

Generalni sekretar Ujedinjenih nacija Antonio Guteres rekao je u telefonskom razgovoru sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom da je apsolutno nepohodno da se uklone prepreke koje još uvek postoje u vezi sa izvozom ruskog đubriva, dodavši da se nada da će se produžiti sporazum o izvozu žitarica iz Ukrajine.

Odgovarajući na pitanja da li bi prekid izvoza gasa Evropi bio nemoguć na duže vreme, portparol Kremlja Dmitrij Peskov izjavio je da bi drugi kupci mogli da nadoknade evropsku potražnju.

Prema njegovim rečima, postoje regioni koji se brzo razvijaju i koji mogu da nadoknade manjak potražnje ruskog gasa u Evropi.

Turski šef diplomatije Mevlut Čavušoglu rekao je da nova švedska vlada treba da se pozabavi bezbednosnim problemima koje je Turska postavila u zamenu za ukidanje veta na članstvo te države i Finske u NATO-u. 

Čavušoglu je istakao da Turska nije ni očekivala da će Švedska preduzeti korake pre izbora u nedelju, ali da nova vlada u Stokholmu mora da napravi iskorak. 

(Radio-televizija Srbije)

Pošalji komentar
Najnovije iz rubrike