Kijev: Ruske snage koncentrisane u Luganskoj oblasti; SAD pozvale svoje državljane da ne putuju u Ukrajinu

Komandant Oružanih snaga Ukrajine Valerij Zalužni rekao je da je "Rusija koncentrisala svoje glavne napadačke snage na severu Luganske oblasti" i da "pokušavaju da napadnu simultano iz devet pravaca".

"Žestoka borba za Lugansku oblast se nastavlja. Rusi koriste letelice, raketne granate i artiljeriju", rekao je Zalužni u onlajn obraćanju.

Bela kuća pozvala je Amerikance da ne putuju u Ukrajinu nakon što su se, kako su naveli, "pojavile informacije da su ruske snage zarobile dva američka državljanina". Poručili su da će SAD učiniti sve da ih vrate u zemlju.

Predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski sastao se u Kijevu sa premijerima Albanije i Crne Gore, Edijem Ramom i Dritanom Abazovićem, a putem video-linka se na sastanak uključio premijer Severne Makedonije Dimitar Kovačevski.

Zelenski je na Telegramu objavio da Albanija, Severna Makedonija i Crna Gora podržavaju da Ukrajina dobije status kandidata za članstvo u Evropskoj uniji, ali je i apelovao na Brisel da se njegovoj zemlji dodeli status kandidata.

Rusija može da "osigura bezbedan prolaz" za ukrajinske pošiljke žita iz crnomorskih luka u zemlji, ali nije odgovorna za uspostavljanje koridora, izjavio je stalni predstavnik Rusije u Savetu bezbednosti Ujedinjenih nacija Vasilij Nebenzja.

Ukrajinsko Ministarstvo poljoprivrede saopštilo je da je oko 2,4 miliona hektara ozimih useva ukupne vrednosti 1.435.000.000 dolara ostalo nepožnjeveno zbog napada Rusije.

(Radio-televizija Srbije)

Pošalji komentar
Najnovije iz rubrike