Kijev: Povlačenje Rusa iz Hersona trajaće bar nedelju dana; SAD šalje novu vojnu pomoć Ukrajini

Nakon što je Moskva naredila povlačenje ruskih snaga sa zapadne na istočnu obalu Dnjepra, ukrajinski ministar odbrane tvrdi da će povlačenje Rusa iz Hersona trajati bar nedelju dana.

Savetnik ukrajinskog predsednika Mihailo Podoljak istakao je, pak, da Rusija želi da Herson pretvori u "grad smrti", dok generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg smatra da je Moskva pod velikim pritiskom u Ukrajini.

Turski predsednik Redžep Tajip Erdogan, međutim, ocenjuje da je odluka Rusije da se povuče svoje trupe iz područja grada Hersona "pozitivan korak".

S druge strane, vršilac dužnosti načelnika vojno-civilne administracije Hersonske oblasti Vladimir Saldo izjavio da je preraspoređivanje ruskih trupa na levu obalu Dnjepra bila teška odluka.

Predstavnik proruske administracije Zaporoške oblasti Vladimir Rogov tvrdi da će se ukrajinske oružane snage sada fokusirati na oblast Zaporožja, te da će im jedan od ciljeva biti zauzimanje najveće evropske nuklearke. 

Pentagon je najavio novi paket vojne pomoći Ukrajini od 400 miliona dolara, koji uključuje PVO sisteme "Havk" i "Avenger". I Španija je saopštila da uputiti još dva PVO sistema "Havk" Kijevu. 

(Radio-televizija Srbije)

Pošalji komentar
Najnovije iz rubrike