Kijev odbio ponudu „Gasproma“, Evropljani pune skladišta gasa

Ukrajini 31. decembra ističe i ugovor o tranzitu ruskog gasa, te traže novi i to na deset godina. Vreme ističe, a dogovora nema, jer Rusija želi samo jednogodiši ugovor. "Gasprom" je saopštio da su oba kraka "Turskog toka" napunjena gasom koji će ka Turskoj poteći do kraja godine.  

"Pošto je početkom decembra poslednja runda pregovora u sastavu Kijev, Moskva i Brisel kao posrednik, mislim da je to na neki način otkrivanje karata da bi svi izboksovali bolje uslove, a verujem da će se ugovor na kraju postići", kaže Jelica Putniković iz "Balkan magazina".

Dok se ne završe gasovodi "Severni tok 2" i "Turski tok" jedna od mogućih opcija na stolu za dogovor, a i najprihvatljivija za evropske potrošače jeste smanjenje isporuka ukrajinskim gasovodom, i to za trećinu.

"Nekada je preko Ukrajine išlo i 150 milijardi kubika gasa godišnje. Danas jednostavno gasni sistem preko Ukrajine nije sposoban za takve količine godinama se raubuje, ne obnavlja i neke njegove objektivne mogućnosti su znatno ispod 100 milijardi", kaže Srećko Đukić, bivši ambasador.

Ipak, zebnja od zavrtanja ventila raste pa su sve zemlje napunile skladišta, a ugovaraju se i dodatne količine gasa.

"Srbijagas i Vlada preduzeli su sve mere da obezbede sigurnost čak i u slučaju da dođe do problema sa isporukom gasa preko teritorije Ukrajine. To znači da snabdevanje gasom neće biti ugroženo, bez obzira na potencijalne teškoće", navodi "Srbijagas" u saopštenju.

Pored snabdevnja Evrope, Rusija se sve više okreće potrošačima u Aziji. Rusija i Kina već idućeg meseca pustiće jedan od najvećih gasovoda na svetu "Snaga Sibira" koji će plavi energent dopremati do kineskih potrošača.

(Radio-televizija Srbije)

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike