Kijev: Nastavljena ekshumacija tela u Izjumu; Češka traži osnivanje specijalnog suda za zločine

Ukrajina je nastavila kontraofanzivu na severoistoku zemlje, saopštava britanska vojna obaveštajna služba. Prema njihovim informacijama, ruske snage utvrdile su odbrambenu liniju između reke Oskol i grada Svatov.

Moskva, s druge strane, tvrdi da su ruske snage izvele udare na položaje ukrajinske vojske u oblastima Hersona, Nikolajeva, Harkova i Donjecka.

Češka, koja trenutno presedava EU, pozvala je na osnivanje "specijalnog međunarodnog suda" zbog izveštaja iz Izjuma, grada na severoistoku Ukrajine. Kijev tvrdi da je u masovnoj grobnici u Izjumu pronađeno više od 440 tela. Iz Rusije za sada nema komentara na vesti iz tog grada.

Načelnik Harkovske oblasti Oleg Sinegubov saopštio je da je tokom jučerašnjeg dana nastavljena eskumacija tela u Izjumu, te da je 59 tela poslato na dalja ispitivanje, kao i da većina njih ima znakove nasilne smrti.

Međunarodna agencija za atomsku energiju (IAEA) izvestila je da je jedan od četiri glavna dalekovoda Zaporoške nuklearne elektrane popravljen, te da ponovo snabdeva nuklearku strujom iz ukrajinske mreže.

Rusija ponovo optužuje Ukrajinu za granatiranje oko nuklearne elektrane Zaporožje, ali te tvrdnje Kijev odbacuje. Rusko ministarstvo, istovremeno, tvrdi da je nivo radijacije u Zaporožju normalan.

Dok američki predsednik Džozef Bajden upozorava Rusiju da ne koristi hemijsko i taktičko nuklearno oružje u ratu, generalni sekretar UN Antonio Guteres najavljuje sastanak sledeće nedelje sa ruskim ministrom Sergejom Lavrovim.

Ukrajinska vlada usvojila je nacrt zakona o krivičnoj odgovornosti za državne službenike koji uzmu ruski pasoš. Prema tom zakonu, državni službenici mogli bi da dobiju i do 15 godina zatvora.

(Radio-televizija Srbije)

Pošalji komentar
Najnovije iz rubrike