Kijev: Naše trupe na 50 kilometara od granice sa Rusijom; nekoliko ukrajinskih regiona bez struje

Lokalne vlasti nekoliko ukrajinskih regiona prijavile su nestanak struje pošto su, tvrde, ruske snage dejstovovale po infrastrukturi. 

Načelnik regiona Harkova Oleg Sinehubov kaže da je struja i voda nestala u nekoliko oblasti te severoistočne ukrajinske oblasti, pošto je u ruskim napadima pogođena infrastruktura.

Kako je napisao na Telegramu, ruske snage su pogodile ključnu infrastrukturu u gradu i regionu Harkova.

Načelnik oblasti Dnjepropetrovska Valentin Rezničenko saopštio je da su ruske snage pogodile energetsku infrastrukturu u centralnom ukrajinskom regionu Dnjepropetrovsk, prekinuvši snabdevanje električnom energijom nekoliko gradova. 

I načelnik regiona Sumi prijavio je probleme sa snabdevanjem električnom energijom. Pozvao je građane da isključe sve uređaje zbog pada napona u mreži. 

Glavni ukrajinski komandat kaže da vojska napreduje na području Harkova dodajući da se nalaze na 50 kilometara od ruske granice. 

Na Telegramu je napisao da su ukrajinske snage ovog meseca povratile više od 3.000 kilometara kvadratnih teritorije i da nastavljaju sa ofanzivom.  

Moskva priznaje povlačenje iz ukrajinskih gradova Izjuma i Balaklija. Ministarstvo odbrane navodi da su ruske trupe su odatle pregrupisane u pravcu Donjecka kako bi se postigli ciljevi "specijalne vojne operacije za oslobađanje Donbasa".

"Oružane snage Rusije izvode visoko precizne napade na jedinice ukrajinske vojske u Harkovskoj oblasti. Od 6. do 10. septembra gubici ukrajinskih snaga na pravcu Nikolajev – Krivi Rog iznose više od četiri hiljade poginulih i oko osam hiljada ranjenih", tvrdi Igor Konašenkov, portparol ruskog Ministarstva odbrane. 

Nakon što je ukrajinski Energoatom javio da je nuklearka Zaporožje ponovo isključena sa mreže, kao i da u atomskoj centrali ne radi šesti reaktor, Međunarodna agencija za atomsku energiju (IAEA) saopštila je da je popravljen rezervni dalekovod koji vodi do elektrane, čime je obezbeđena spoljna električna energija neophodna za hlađenje reaktora.

Ruski šef diplomatije Sergej Lavrov rekao je da Moskva ne odbacuje pregovore s Ukrajinom, ali da što ih Kijev bude više odlagao, to će biti teže da se postigne sporazum.

Lavrov je, u intervjuu za državin tv kanal Rusija 1, naveo da je ruski predsednik Vladimir Putin tu poziciju Moskve, preneo na sastanku sa šefovima poslaničkih grupa u Državnoj dumi.

(Radio-televizija Srbije)

Pošalji komentar
Najnovije iz rubrike