Kijev napreduje u kontraofanzivi na Harkovsku oblast; Stiže zajam iz EU za rad škola i bolnica

Ukrajinska vojska nastavlja kontraofanzivu u regionu Harkova, a do sada je, prema rečima predsednika Volodimira Zelenskog, oslobođeno 30 naselja.

I šef lokalne administracije koju podržava Rusija potvrdio je da je napredovanje ukrajinske vojske bilo veoma oštro i brzo, kao i da su evakuisani stanovnici iz tri mesta u toj oblasti.

Ne smiruje se ni u oblasti nuklearne elektrane u Zaporožju. Šef Međunarodne agencije za atomsku energiju Rafael Grosi upozorio je da je situacija sve nesigurnija.

Poziva na hitan prestanak granatiranja cele oblasti i uspostavljanje bezbednog okruženja za rad osoblja i same elektrane.

U međuvremenu, ministri energetike država članica EU nisu postigli dogovor o ograničavanju maksimalne cene gasa koji se uvozi iz Rusije. Međutim, dogovorili su se oko mandata koji daju Evropskoj komisiji, da se utvrde smernice za četiri grupe mera koje treba da budu po hitnom postupku usvojene u narednim danima.

One se između ostalog odnose i na predlog o pametnoj uštedi električne energije kroz dobrovoljno ili obavezujuće ograničavanje.

S druge strane, ruski predsednik Vladimir Putin izneo je podatke o izvozu ukrajinskog žita preko Crnog mora, ističući da je najveći deo otišao u EU, dok je u najsiromašnije zemlje otišlo samo tri odsto.

Od 87 brodova 32 su, kako kaže, ostala u Turskoj.

Inače, još nema reakcije Moskve na najavu Zelenskog da je dogovorena proizvodnja turske bespilotne letelice "bajraktar" u Ukrajini iako se Rusija ranije žalila Turskoj zbog prodaje dronova režimu u Kijevu.

(Radio-televizija Srbije)

Pošalji komentar
Najnovije iz rubrike