Kfor uvežbava operativnu sposobnost na KiM

Mali kontingent iz Ujedinjenog Kraljevstva stigao je na Kosovo 13. avgusta sa zadatkom da uspostavi infrastrukturu neophodnu za smeštajvećeg britanskog kontingenta koji učestvuje u ovoj vežbi.

"’OPREH Nivo II ‘ je rutinska vežba koja podržava našu misiju KFOR -a. Održava se svake dve godine. Obuka uključuje stotine vojnika iz zemalja NATO -a koji se integrišu sa Kfor-om, kao deo pperativnih rezervnihsnaga Kfor-a", navodi se u saopštenju iz komande u Prištini.

Dodaje se da da bi dodatne dodatne rezervne snage NATO-a mogle da budu pozvane u malo verovatnom slučaju, da Kfor-u bude potrebna pomoć u održavanju bezbednog i sigurnog okruženja i slobode kretanja za sve zajednice na Kosovu, prema Rezoluciji 1244 Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija iz 1999.

Vežba će trajati do 5. septembra, a obuka uključuje scenarije kontrole mase i nereda, vežbanje slobode kretanja i bezbednosne operacije čiji je cilj održavanje visokog nivoa spremnosti.

Na kraju vežbe, sve dodatne snage će napustiti Kosovo i vratiće se u svoje matične zemlje.

U nedelju, 5. septembra trupe će izvesti vežbu uživo iz vazduha u okolini Đakovice, kada će biti omogućeno i njeno civilno nadgledanje i medijsko praćenje.

Na Kosovu iI Metohiji Kfor trenutno broji nešto preko 3.500vojnika.

(Radio-televizija Srbije)

Напишите коментар