Kasna berba, slabiji kvalitet i manjak hladnjačara prete da prepolove broj višnjika u Topličkom kraju

Iako su proizvođači višanja početak berbe i za mnoge prvi prihod u godini, čekali kao " ozebli sunce ",po svemu sudeći, sa najavljenom cenom od 25 dinara za kilogram, neće se ogrejati.

Zato Ljubiša Strahinić, voćar iz Bajčinca, planira da smanji proizvodnju. Sa tri hektara višnjik, svešće je Neće, kaže, više da se muči da bi isplatio radnika i apotekara!

U nešto boljoj poziciji su oni voćari koji imaju ugovorenu proizvodnju sa hladnjačama, koje obezbeđuju ne samo repromaterijal, već i znatno bolju cenu.

Miodrag Mijajlović je  kooperant hladnjače Frigo Nais u Kuršumliji, navodi da  uspeva da dobije  50 – 60 dinara po kilogramu i zadovoljan je!

Situacija sa višnjom sigurno ne bi imala ovako haotične razmere, da je podizanje zasada u prethodnom periodu pratila i izgradnja hladnjača. Trenutno, tek nekoliko njih, sa relativno skromnim kapacitetima, ni približno ne zadovoljavaju potrebe primarne proizvodnje.

To potvrđuje i Dušan Ilić, komercijalista u hladnjači  Frigo Nais. Zbog skladišnih i preradnih kapaciteta, nisu u mogućnosti da otkupe veće količine od kooperanata sa kojima imaju  dugogodišnju saradnju.

Država neće stajati po strani i posebnu pažnju će obratiti na male proizvođače, koji su i stvorili ovaj srpski brend – kaže savetnik ministra poljoprivrede Predrag Lučić.

Najavljuje inspekcijske organe na terenu koji će pokušati da  zajedno sa proizvođačima i prerađivačima, na otkupnim mestima i na mestima gde se predaje višnja, utvrde zajednički kvalitet.

Višnja se u Srbiji gaji više od 140 godina,  intenzivna proizvodnja u Toplici
traje skoro sedamdeset. Predstojeća sezona berbe i otkupa, kada bi moglo da ostane najviše neobranih višanja u voćnjacima do sada, u mnogome će odrediti i dalju sudbinu ove tradicionalne proizvodnje.

(Radio-televizija Srbije)

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike