Karpenter: Dačić planira da se meša u unutrašnju politiku Amerike

Foto: Zoran Raš

Majkl Karpenter, bivši savetnik nekadašnjeg američkog potpredsednika Džozefa Bajdena, inače aktuelnog kandidata Demokratske stranke za predsedničku nominaciju, ocenio je da je najava šefa srpske diplomatije Ivica Dačić da će organizovati srpsku dijasporu u SAD kako bi na izborima podržala Donalda Trampa, znak da želi da se meša u američku unutrašnju politiku, preneo je večeras list Politika.

„Srpski ministar spoljnih poslova planira da se meša u američku unutrašnju politiku tako što će okupiti srpske Amerikance da podrže Trampa 2020. godine“, naveo je Karpenter na svom Tviter nalogu i podelio Dačićevu izjavu.

„Lično mislim da on (Dačić) pravi veliku grešku, a američka podrška evropskom putu Srbije trebalo bi da ostane pitanje podrške dve stranke u SAD“, naveo je Karpenter.

Dačić je u utorak za Srpski telegraf izjavio da će organizovati Srbe koji žive u SAD da na predsedničkim izborima u toj zemlji formalizuju podršku Trampu.

„Konkretno, kao ministar spoljnih poslova organizovaću da formalizujemo podršku Trampu na sledećim izborima. Srbi u Americi ionako glasaju za Trampa. Ako to uradimo pametno, ako objedinimo te glasove, kojih nije malo, stvorićemo bolju poziciju u novoj administraciji“, rekao je Dačić i podsetio da u Americi živi 650.000 Srba.

Dačić je dodao da su to isto uradili Albanci kada su objedinili glasove svoje dijaspore. On je kao primer naveo američkog senatora Eliota Engela, koji, kao albanski lobista, godinama ima stalnu bazu sigurnih albanskih glasova.

(Novi magazin)

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike