Kardinal: Katolička crkva uvek podržavala integracije i pomirenje

Bečki kardinal Kristof Šenborn rekao je danas u Beogradu da je jako važno što sada, 100 godina po završetku Prvog svetskog rata, pripadnici nekada zaraćenih naroda mogu zajedno sedeti u Srbiji, „na mestu gde je rat počeo“.

On je naveo da je ipak najvažnije gledati napred.

„Nakon Drugog svetskog rata bilo je velikog zalaganja da bi se našao zajednički put naroda u Evropi. Poznato je da je to bio težak put, s mnogo naroda, kultura i religija“, rekao je kardinal na konferenciji sa ministrom spoljnih poslova Srbije Ivicom Dačićem.

Prema njegovim rečima, Katolička crkva je od vremena pape Pija Dvanaestog podržavala pomirenje i integraciju u Evropi.

Šenborn je rekao da su osnovni uslovi za pomirenje sećanje i razgovor o tome, saradnja različitosti i jedinstva i zajednička platforma vrednosti.

„Verujem da je hrišćanska vera bitna da bi mogli zajedno da se suočimo s teškoćama i da ih zajedno prevaziđemo“, naveo je kardinal.

Dačić je rekao da je uveren da će zajedničkim naporima biti moguće sačuvati mir i stabilnost, na isti način na koji su „prevaziđene nesuglasice iz prošlosti“.

„Prvi svetski rat je bio kataklizma evropskih i svetskih razmera. Zato je važno negovati kulturu sećanja“, rekao je šef srpske diplomatije.

On je naveo da je Srbija u ratu izgubila trećinu stanovništva i da je bilo malo porodica koje nisu izgubile nekog svog člana u ratu.

„Posle rata su svuda nicala znamenja koja su podsećala preživele (…) Danas liturgijom odajemo počast i slavimo mir i pomirenje među narodima“, rekao je srpski ministar.

On se u ime srpske zajednice u Beču zahvalio Šenbornu jer je Katolička crkva jednu crkvu u Beču ustupila Srpskoj pravoslavnoj crkvi.

„Meni je važno da veliki broj mladih Srba u Beču ima domovinu, otadžbinu i crkvu“, odgovorio je bečki kardinal.

(Novi magazin)

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike