Kanzas zadržao pravo na abortus, glasači odbili amandman na referendumu

Većina glasača je, prema preliminarnim rezultatima referenduma u Kanzasu, glasala protiv ustavnog amandmana kojim bi se zabranio abortus u toj američkoj saveznoj državi, prenosi Si-En-En.

Reč je o prvom referendumu o zabrani abortusa u nekoj američkoj saveznoj državi otkako je Vrhovni sud SAD poništio presudu kojom je abortus bio legalizovan na nivou cele zemlje.

Prema projekcijama američkih medija, protiv amandmana glasalo je oko 60 odsto birača u Kanzasu, a najviše birača koji su se izjasnili protiv amandmana bilo je u najvećim okruzima.

Zakonodavci i dalje mogu da pokušaju da strogim zakonima otežaju abortus, ali sud u Kanzasu moraće da prepozna abortus kao ustavno pravo građana.

Prema trenutnim propisima, u Kanzasu je abortus dozvoljen do 22. nedelje trudnoće, što tu saveznu državu čini utočištem za mnoge žene koje žive u državama u kojima su na snazi stroži zakoni.

Osim referenduma, u Kanzasu, ali i u Arizoni, Misuriju i Vašingtonu, održani su i partijski izbori za kandidate za senatore, a u Mičigenu su birani kandidati za guvernere.

(Radio-televizija Srbije)

Pošalji komentar
Najnovije iz rubrike