Kancelarija za KiM: Porušeno 20 nadgrobnih spomenika u Lipljanu

Kancelarija za Kosovo i Metohiju saopštila je danas da je Lipljanu srušeno više od dvadeset srpskih nadgrobnih spomenika i ocenila to kao „šovinističko orgijanje“ na Kosovu.

Kancelarija je navela da su spomenici srušeni u noći između petka i subote i dodala da to „pokazuje da je ideologija mržnje i dalje sveprisutna među separatistima“.

„Da su bilo gde u Evropi u aktu šovinističke mržnje uništeni bilo čiji nadgrobni spomenici, to bi bila svetska vest, emitovana u prvim minutima informativnih emisija globalnih TV mreža, međutim Lipljan kao da nije u Evropi, a srpski pokojnici kao da nemaju pravo na miran počinak kao pokojnici drugih evropskih nacija“, navodi se u saopštenju.

Kancelarija je istakla da su spaljene crkve i manastiri, uzurpirana imanja, porušeni spomenici i prekopani grobovi, jesu, kako je ocenila, prava slika društvene stvarnosti na Kosovu.

„Mržnja koja nekažnjeno buja, bez odgovora i osude, obično na kraju pronađe i živu metu, i zato kultura rušenja i uništenja mora biti tretirana onako kako se tretira i u ostalim delovima Evrope, jasnom osudom i odlučnom reakcijom“, navodi se u saopštenju.

(Novi magazin)

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike