Kancelarija za KiM: Obijene dve prodavnice u Velikoj Hoči

Te dve prodavnice našle su se na meti pljačkaša i krajem juna, ali ni tada kao ni sada Kosovska policija nije adekvatno reagovala niti su počinioci uhvaćeni, navodi se u saopštenju.

Kako su u prodavnicama instalirane kamere, vlasnici prodavnica pljačku su primetili u vreme njenog izvršenja i o tome je pravovremeno obaveštena policija.

Međutim, počinioci nisu uhvaćeni, a nakon uviđaja, vlasnici prodavnica nisu dobili kopiju zapisnika.

Kancelarija za KiM navodi da se pljačkom i obijanjem prodavnica direktno ugrožava egzistencija i opstanak u Velikoj Hoči te da takvi incidenti imaju šire posledice na život srpskog naroda u ovoj sredini.

Nekažnjavanje zločina unosi dodatni nemir i strah među srpski narod u pokrajini, posebno u Metohiji i šalje poruku da za njih nema mira ni pravde.

Kancelarija za Kosovo i Metohiju insistira da se počinioci privedu pravdi, posebno s obzirom na činjenicu da postoje video zapisi kao dokaz i nema opravdanja da se krađa ne rasvetli.

Direktor Kancelarije Petar Petković je naveo i da pitanje o nestalima Priština koristi za politizaciju i ucene, iako je reč o temi koja je duboko humanitarna. Beograd je, dodaje, postupio po svim zahtevima Prištine za pretragu lokacija za koje postoje sumnje da skrivaju tela nestalih, dok sa druge strane postoji potpuno odsustvo volje da se pretraže svih devet lokacija na Kosovu i Metohiji.

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju je rekao da je zahtev i potreba Srba sa Kosova i Metohije da se što pre formira Zajednica srpskih opština jer je to jedini okvir koji bi Srbima garantovao kolektivna prava i osigurao mir i stabilnost na prostoru KiM. Činjenica da Priština odbija da formira ZSO pokazuje da ih ne zanimaju bezbednost ni prava Srba, već sukobi i krize, navodi Petković.

Zbog toga Beograd, kako se dodaje, ostaje čvrsto opredeljen za dijalog kao jedini okvir za rešavanje kriza i problema na terenu i da se narednih mesec dana očekuje značajna diplomatska borba da se sačuva mir i i stabilnost.

(Radio-televizija Srbije)

Pošalji komentar
Najnovije iz rubrike