Kancelarija za KiM: Kod Novog Brda napadnuti mladići srpske nacionalnosti iz Parteša

U saopštenju se navodi da se brutalni napad dogodio prethodne noći u selu Straža kod Novog Brda, a Božidar S. i Velibor D. su prevezeni u gnjilansku bolnicu gde su im konstatovane teške povrede i ubodi u predelu grudnog koša i samo pukom srećom nisu životno ugroženi, a da će Kancelarija za KiM pružiti svu neophodnu pomoć povređenim mladićima.

"Ovaj napad dešava nakon serije etničkih incidenata usmerenih prema Srbima na KiM kojima smo svedočili prethodnog vikenda, a na koje su ostali nemi i predstavnici iz Prištine, ali i međunarodne zajednice", navode iz Kancelarije za KiM.

Ističe se da je Kancelarija za Kosovo i Metohiju više puta upozoravala da nereagovanje i politika nekažnjavanja stimulativno deluje na podizanje tenzija na terenu, koje su sada kulminirale napadom na dvojicu srpskih mladića.

"Šta treba da se desi da predstavnici međunaridne zajednice ozbiljno shvate povećanje broja etnički motivisanih incidenata i preduzmu korake iz svoje nadležnosti da zaštite Srbe na KiM?", ističe se u saopštenju.

"Nema sumnje da se Srbi orkestrirano napadaju pod dirigentskom palicom Aljbina Kurtija koji u svom zapaljivom rečniku svakodnevno napada Srbe i time od njih pravi legitimne mete. Sramno je i nedopustivo da se u 21. veku i u srcu Evrope naočigled čitave međunarodne zajednice odvija otvoreno nasilje koje ima za cilj da etnički očistiti terotoriju KiM od Srba. Nasilnici se ne kažnjavaju, zločini prema Srbima se ne osuđuju i to je velika fleka na obrazu međunarodnih zvaničnika", navedeno je u saopštenju Kancelarije za Kosovo i Metohiju.

(Radio-televizija Srbije)

Pošalji komentar
Najnovije iz rubrike