Kakva je sudbina crnogorske vlade

Podršku crnogorskoj novoj vladi dale su partije koje su njeni konstituenti, ali i Demokratska partija socijalista, iz koje su ranije poručili da se, za sada, ne bave pitanjima personalnog učešća u vladi, ali i da je sasvim jasno da u odnosu na broj poslanika koje ima, DPS predstavlja najjaču partiju nove parlamentarne većine.

Premijer ipak ne sumnja u realizaciju proklamovanih ciljeva i autonomiju u donošenju odluka.

"Razumijem da jedan dio stanovništva Crne Gore razmišlja na način da DPS ne želi borbu protiv organizovanog kriminala, ali, ja bih samo dao kao temu za razmišljanje možda to i odgovara DPS-u. Možda i DPS želi da se oslobodi balasta određenih ljudi koji su u prethodnom periodu radili stvari suprotne zakonu, a da za to nisu odgovarali", kaže Dritan Abazović, predsednik Vlade Crne Gore.

Abazovićevoj koaliciji Crno na bijelo pripalo je pet ministarstava, SNP će voditi šest, a SDP dva. Partije nacionalnih manjina dobile su pet ministara u manjinskoj vladi. Njeni dometi, kako veruju Demokrate, omeđeni su nestabilnošću, nedostatkom legitimiteta, i željom za funkcijama.

"Ovako formirana vlada neće biti ni održiva, ni stabilna, ni reformska. Kao prvo, zbog toga što je na daljinski upravljač Demokratske partije socijalista, koja je poražena na izborima, nereformisana i odgovorna je za upliv kriminala i na politiku i na institucije u Crnoj Gori. Drugo, sačinjavaju je suprostavljeni politički subjekti, koje ništa u vrednosnom smislu ne objedinjuje", kaže Momo Koprivica, potpredsednik Demokratske Crne Gore.

Ima, međutim, mišljenja da je za DPS podrška ovoj vladi bila nužnost i da ova partija neće imati uticaj na delovanje vlade kakav se sada najčešće pominje.

"Ja smatram da se stvaraju sada uslovi za stvarnu borbu protiv organizovanog kriminala i korupcije, koju su građani Crne Gore, naročito oni koji su se u dugom periodu borili za razvlašćivanje Milovog DPS-a očekivali odmah nakon 30. avgusta 2020, pa ih je u tim očekivanjima iznevjerila vlada Zdravka Krivokapića", kaže Vladimir Pribićević, direktor Društva za istraživanje politike i političke teorije.

Iako se najavljivalo da će mandat ove vlade biti oročen na godinu dana, premijer ocenjuje da će se rezultati analizirati, i prema oceni i političkoj volji, odlučiti njena sudbina.

Temeljni ugovor sa Srpskom pravoslavnom crkvom, kako kaže, mora biti u skladu sa Ustavom, i biće potpisan kada se obe strane u potpunosti usaglase.

(Radio-televizija Srbije)

Pošalji komentar
Najnovije iz rubrike