Kako uštedeti 20 odsto na računu za struju – koje uređaje i kada da isključujemo

Zoran Lakićević je gostujući u Jutarnjem dnevniku RTS-a rekao da uštedu od 5 odsto na računu možemo da postignemo racionalnim korišćenjem bojlera – podešavanjem odgovarajuće temperature na grejaču, tuširanjem umesto kupanjem, skraćivanjem tuširanja. 

Ukazuje da dodatnih 5 odsto možemo uštedeti tako što ćemo električni šporet koristiti racionalnije.

"Električni šporet nam donosi 5 odsto uštede. Na njemu treba voditi računa kako kuvate – da li stavljate veliku šerpu na mali ringlu ili obrnuto", ukazuje gost Jutarnjeg dnevnika.

To je ušteda od 10 odsto, ali ako hoćemo uštedu od 20 odsto, ukazuje Lakićević, u tom slučaju podešavamo temperaturu frižidera na maksimalno 4 stepena, na zamrzivaču – 18 stepeni.

"I to nam donosi još 5 odsto uštede", ukazuje Lakićević.

Uštedu od dodatnih 5 odsto na računu možemo postići ako obratimo pažnju kako koristimo mašinu za pranje veša.

"Da koristimo programe koji su ekonomičniji, da bubanj uvek bude pun veša, da ga ne sušimo u mašini već na sobnoj temperaturi, i sve to zajedno nam donosi 20 odsto uštede", navodi Lakićević.

Ukazuje da oko 42 odsto celokupne potrošnje energije u Srbiji ide na domaćinstva.

"Tako da primena ovih mera u domaćinstvima je veoma važna, možemo mnogo da uštedimo na nivou države, a i sama domaćinstva mogu da uštede u svojm budžetima", ocenjuje Lakićević.

Ako želimo da idemo na 30 odsto uštede, dodaje gost Jutarnjeg dnevnika rešenje je u zameni starih sijalica led sijalicama. 

"Led sijalice deset puta manje troše energije nego obične sijalica, deset puta duže traju i daju veliku uštedu", ukazuje Lakićević.

Ukazuje da uređaji i aparati novije generacije, klase "A" donose velike uštede.

"Sa zamenom uređaja starijih sa novijom generacijom koji su energetski efikasni možete da imate uštedu i do 50 odsto u domaćinstvu ali to zahtea određena ulaganja – morate da kupite nov frižider, šporet i onda imate veće uštede", ukazuje Lakićević.

(Radio-televizija Srbije)

Pošalji komentar
Najnovije iz rubrike