Kako ubrzati legalizaciju objekata u Beogradu

Igor Begović iz sekreterijata za legalizaciju kaže da imaju primere gde postoji po 30, 40 suvlasnika na jednoj parceli.

"Sada je gotovo nemoguće pribaviti saglasnost tih ljudi naročito zato što postoje problemi sa uknjižbom. Nekada je vrlo teško utvrditi ko su vlasnici, generacije neupisanih ljudi, a dovoljno je da jedan ne da saglasnost da se postupak zakoči", ističe Begović.

Na Paliluli i Voždovcu koje ukupno treba da reše više od 55.000 zahteva broj predmeta se od početka prošle godine, kada su ih preuzeli od grada, uvećao.

Prema informaciji koju je ekipa RTS-a dobila u opštini Palilula,  rešeno je nešto više od 170 predmeta, ali je u međuvremenu pristiglo 189 novih.

Na Voždovcu,  koji je prvi otvorio šalter za legalizaciju,   nedeljno rešavaju desetak predmeta.

"To su predmeti koji nisu rešeni dvadesetak godina. Ima ih oko 27.000. Od oktobra rešavamo minimum 10 na nedeljnom nivou i, ako je dokumentacija kompletna, u tom roku predmet će biti rešen", kaže Nada Simić iz odeljenja za građanske poslove gradske opštine Voždovac.

Prema njenim rečima, primili su i dosta novih zahteva, tako da od oktobra imaju 512 novih predmeta.

U Sekretarijatu za legalizaciju od 66.000 predmeta, koliko je ostalo od kako su opštine preuzele ozakonjenje objekata do 400 metara kvadratnih, rešili su 370 predmeta.

Da bi uopšte mogao da otpočne postupak legalizacije, potrebno je da katastar potvrdi da je objekat vidljiv na snimku iz 2015. godine.

Oni koji su počeli da grade sa dozvolom pa potom dozidali sprat, dva trenutno su u velikom problemu, a još većem oni koji su kupili stanove u tim zgradama.

Od Ministarstva saobraćaja, infrastrukture i građevinastva nema odgovora da li se priprema izmena propisa ili će se u okviru važećih tražiti novi načini da se legalizacija ubrza.

(Radio-televizija Srbije)

Напишите коментар