Kako su visoke temperature i velike padavine uticale na prinose u poljoprivredi

Srđan Milakara je gostujući u Jutarnjem dnevniku RTS-a naveo da su rekordno visoke temperature koje smo imali krajem juna i početkom jula dovele do ubrzano zrenja, najpre ozimnih kultura, ječma i pšenice pa je žetva malo ranije i krenula.

"Žetva nije svuda završena, ali se privodi kraju. Prinosi su različiti od područja do područja, sve to zavisi od vremena setve, hibrida i ostalog", navodi Milikara.

Sa druge strane, navodi gost Jutarnjeg dnevnika, padavine koje smo imali prethodnih dana su stigle u poslednjem momentu za kukuruz, suncokret, soju, šećernu repu. 

"Što se tiče padavina koje su se desile poslednjih dana stigle su u poslednjem momentu za kukuruz, suncokret, soju, šećernu repu, koje su bile u teškom stanju. Pratićemo situaciju, sigurno će se odraziti na kvalitet i količinu prinosa, ali ćemo pratiti situaciju i videćemo kakav će biti prinos, tamo negde krajem avgusta, početkom septembra kad budu te kulture stizale za berbu", objašnjava Milikara.

Padavine sa druge strane, navodi gost Jutarnjeg dnvnika nisu pogodovale voćarskim kulturama. 

"Padavine, zahlađenja i grad koji dovele su do štete na voćarskim kulturama – pre svega na malinama, breskvama, nektarinama, šljivama. Videćemo uostalom kako će se i tu sitacija", objašnjava Milikara.

(Radio-televizija Srbije)

Напишите коментар