Kako su neposlušni pomoćnici spasli Trampa

Robert Miler u izveštaju navodi da su napori Donalda Trampa da utiče na njegovu istragu bili uglavom neuspešni, opisujući ih kao potencijalnu opstrukciju pravde i dodajući da su za to najzaslužnije osobe koje okružuju predsednika i "koje su odbile da izvršavaju naredbe i pristaju na njegove zahteve".

Ako su svi predsednikovi ljudi u slučaju Ričarda Niksona izgubili kontrolu nad njegovom zaverom, pomoćnici aktuelnog američkog predsednika pomogli su time što su njegove zahteve tretirali upravo onako kakvi su i bili – kao pozive na moguće kriminalne radnje i pravovremeno ih ignorisali.

"To je više nego ironično, sve priče da je odbijanje Trampovog osoblja i podređenih da izvrše veći deo njegovih zahteva možda pomoglo da se predsednik izoluje od zaključka o opstrukciji ", objavio je Stiv Vladek, profesor na Pravnom fakultetu Univerziteta u Teksasu.

Bivši pomoćnik američkog tužioca u južnom okrugu Njujorka Heri Sendik smatra da to što je pobuna podređenih navodno onemogućila Trampov napor da opstruira pravdu, ne umanjuje krivicu prvog čoveka Amerike.

Ističe da ne morate uspeti u ometanju istrage, već i da je sam pokušaj opstruiranja pokazatelj da Tramp nije nevin.

"Iz izveštaja je sasvim jasno da Miler misli da je Tramp zapravo pokušao da ometa istragu", naglasio je Sendik.

Miler u izveštaju nabraja neke od slučajeva kada su se Trampovi pomoćnici oglušili o njegove naredbe i navodi slučaj direktora FBI Džejmsa Komija koji nije zaustavio istragu bivšeg savetnika za nacionalnu bezbednost Majkla Flina, uprkos Trampovoj naredbi da to učini.

Pored toga, navodi da advokat Bele kuće Don Makgan nije rekao zameniku generalnog tužioca Rodu Resenštajnu da Miler mora biti smenjen iako je Tramp to zahtevao.

Ističe se i da pomoćnici Kori Levandovski i Rik Dirborn nisu dostavili poruku generalnom tužiocu Džefu Sešonsu da treba ograničiti istragu o ruskom mešanju samo na buduće izbore, iako je američki predsednik izdao tu naredbu.

Makgan se, takođe, nije pridržao onoga što je u izveštaju opisano kao višestruki zahtevi da promeni svoju verziju događaja oko Trampovih napora da Milera ukloni kao specijalnog savetnika.

Specijalni savetnik Robert Miler sačinio je izveštaj na 448 starnica o ulozi Rusije tokom američkih predsedničkih izbora 2016. godine i dostavio ga glavnom službeniku za sprovođenje zakona u SAD, advokatu Vilijamu Baru.

Američki državni tužilac nakon toga je stao u žestoku odbranu predsednika Trampa i naglasio da Miler nije zaključio da je došlo do dogovora između Trampovog predizbornog štaba i Moskve.

Robert Miler, bivši direktor FBI, od 2017. godine je ispitivao da li su učesnici Trampove kampanje "kovali zaveru" sa Moskvom i time pokušali da utiču na izbore.

Takođe, istraživao je i da li je kasnije republikanski predsednik pokušao da opstruiše njegovu istragu.

(Radio-televizija Srbije)

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike