Kako studenti ocenjuju život u domovima i do kada mogu da konkurišu za smeštaj

U 14 studentskih domova u Beogradu ima 10.500 mesta. Epidemijska situacija se redovno prati i kontroliše.

Goran Minić, direktor Ustanove "Studentski centar Beograd", kaže da je koronavirus potvrđen kod 19 studenata, kao i da je važno to da niko od njih ne boravi u studentskom domu.

"Od novembra funkcioniše i privremena kovid bolnica Hostel ‘Kralj Aleksandar Prvi’. Trenutno se u toj kovid bolnici nalazi samo jedan student koji čeka rezultate testiranja. Dakle, ono što je važno istaći za epidemiološku situaciju to je da ona u studentskim domovima ni u jednom trenutku nije bila alarmantna i nije izmakla kontroli", ocenio je Minić.

Život u domovima za ocenu devet

Trenutno u njima boravi 7.100 akademaca. Za sva tri obroka dnevno student izdvaja 171 dinar. Cena smeštaja zavisi od kategorije i kreće se od 1.020 do 1.980 dinara mesečno.

"U studentskom domu sam od prve godine. Rekla bih da je studentski dom jedno iskustvo koje se pruža samo u ovom periodu, da smo okruženi svojim vršnjacima, da prolazimo svi kroz iste muke, da se podržavamo, pa i družimo", zadovoljna je Jelena Stojanović, studentkinja treće godine Filološkog fakulteta.

Jovan Cvetković, student master studija Beogradske poslovne škole, živi u domu "Kralj Aleksandar" već tri godine. Kaže da je veoma zadovoljan uslovima stanovanja, što se tiče same sobe, menze, blizine svih ostalih fakulteta.

"U prvoj godini sam bila u stanu. I bilo mi je jako dosadno. Međutim, kada sam prešla u dom upoznala sam dosta ljudi i sad uskoro treba i da izađem iz doma tako da će mi pasti veoma teško", rekla je Jadranka Vučićev, studentkinja četvrte godine Pravnog fakulteta.

Svake godine se sprovodi anketa među studentima. Život u domovima ocenjen je devetkom.

"Sprovedena je brucoška raspodela, dakle za studente prve godine osnovnih studija. Imali smo ove godine 20 posto više prijavljenih studenata, što nas raduje da su studenti prepoznali da su studentski domovi kvalitetna i bezbedna mesta za njihov život", istakao je Goran Minić.

Izgradnja novih studentskih objekata

Nedavno je ratifikovan Okvirni sporazum sa Razvojnom bankom saveta Evrope za finansiranje novog projekta "Studentsko stanovanje" od 2022. do 2026. godine.

Projekat je vredan 48 miliona evra i realizovaće se u dve faze. U prvoj se planira izgradnja novog objekta u okviru kompleksa "Studentski grad" na Novom Beogradu sa 1.000 mesta za smeštaj studenata, kao i završetak studentskog doma u Nišu sa 400 mesta.

U drugoj fazi gradiće se nova zgrada u okviru studentskog kampusa u Novom Sadu i rekonstrukcija Studentskog doma "Karaburma".

(Radio-televizija Srbije)

Напишите коментар