Kako sprečiti maloletne prestupnike da ponove zločin

Sitne krađe počinju u komšiluku u mali trgovinama,tu je najbliže.Za obijanje vikendica, automobila, džeparenje u prevozu potrebna je veća hrabrost i iskustvo, a za lopovluk sa rafova najčešće nisu ni sankcionisani.

"Uzmu neki predmet čija je vrednost 200 dinara. Deset takvih predmeta, ne uhvate ih, daju nekome, preprodaju to i u 30, 40 odsto vrednosti automatski dolaze do novca na jedan neadekvatan način, ali sankcija nema", rekao je profesor Goran J. Mandić sa Fakulteta bezbednosti.

Maloletnici kradu vešto, savršeno. Teško ih je uhvatiti, a i branimo ih jer možda nemaju ili im je to prvi put pa neće više.

Ako budu uhvaćeni za krađu veću od 5.000 dinara službeno se gone. Za manju, tužba je stvar vlasnika ,a on to često ne radi jer u poslovanju postoji prihvatljiv rizik.

U praksi, podići će cene proizvoda ili će iznos krađe odbiti od plata radnika, a potrebno je više saradnje u trouglu državni organ – maloletnik – pravno lice.

"Nema koordinirane akcije i relativno je lako, ali pogrešno, osuditi te maloletnike u samom startu, jer niko ne kreće da vrši takva krivična dela iz nekog samo njemu znanog razloga. Uvek imaju neke manje ili više subjektivne razloge", dodao je Goran J. Mandić.

Gostujući u Beogradskoj hronici sudija Apelacionog suda Zoran Savić je istakao da nije povećan broj maloletnika koji kradu niti povratnika.

Sudeći po rešenjima prvostepenog suda koji stižu pred apelacioni sud, godišnje ima između 35 do 45 maloletnih prestupnika.

Poslednjih godina u suzbijanju delikvencije primenjuje se prevencija, odnosno prevaspitanje putem vaspitnih naloga.

"Postoje i upozorenja i ukori, posebne obaveze i pojačani nadzori i zavodske mere, sve do maloletničkog zatvora, ali intencija je da se policija, sud i tužilaštvo uključe na kraju. Mi imamo jedan diverzioni sistem maloletničkog zakona, a to znači da se, ako je moguće, izbegne klasičan krivični postupak, ali zato moramo da uključimo sve sisteme društva", naveo je sudija Zoran Savić.

Potrebna je, kaže sudija, saradnja više ministarstava pre svega u domenu socijalne zaštite, pravde, zdravstva i prosvete, uključujući i roditelje.

Sagovornici se slažu da oslobađanje od krivične odgovornosti ne treba spuštati sa 14 na 12 godina uprkos tome što mislimo da zbog mobilnih i interneta deca sve znaju.

(Radio-televizija Srbije)

Napišite komentar