Kako se u Kragujevcu uništava opasna i zastarela municija

U dva nova postrojenja svakodnevno se radi na remontu, rastavljanju, modernizaciji i održavanju minicije. Posao je pod stalnim rizikom od požara i eksplozija, pa je bezbednost bila prioritet u gradnji objekta.

"Sama činjenica da je armirani betonski zid debljine više od 60 centimetara dovoljno dobro ukazuje da su lica bezbedna. Naravno, od ovih osam armirano-betonskih bokseva na nivou radionice postoji jedan specijalni boks projektovan tako da izdrži pritisak do osam bara", ističe potpukovnik Rasim Ćiriković, direktor TRZ Kragujevac.

Sve je projektovano, kažu, tako da se maksimalno smanji rizik i speči incident kakav se desio 2017. kada su stradale četiri osobe.

"Da bi izbegli komplikacije u nivou zaštite električne opreme mi smo se opredelili za prepravku svih uređaja i opreme na hidrauliku i pneumatiku. Naša oprema je na hidraulični ili pneumatski pogon, izvršni elementi i agregati koji pokreću hidrauliku su smešteni van pogona", navodi diplominarni inženjer Milan Pavlović.

Predviđeno je da se u ovom objektu uništi oko 1.300 tona municije.

To je jedino postrojenje u regionu koje radi na planskom uništavanju zastarele municije. Zemlje u okruženju prepoznale su potrebu za procesuiranjem viškova sopstvenih ubojnih sredstava. Zato u narednom periodu iz Zavoda očekuju sklapanje ugovora sa zemljama iz regiona.

(Radio-televizija Srbije)

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike