Kako se sačuvati od virusa Zapadnog Nila

Četvrtu godinu za redom u stajaće vode baca se larvicid. Ta metoda za stručnjake najefikasnije smanjuje populaciju komaraca. Ovih dana ekipe su u Raškom okrugu. Kažu da je komaraca manje i zbog vremenskih uslova.

"Suša je dosta velika tako da one bare koje su stajaće vidno su opale, a onih potoka koji nastaju nakon, bujičnih potoka nakon velikih kiša skoro da nema tako da to je razlog što se i populacija odraslih formi komaraca u manjem broju razvila u ovom periodu", navodi Mr Gordana Bratuljević, iz preduzeća za dezinfekciju, dezinsekciju i deratizaciju iz Beograda.

Manji je i rizik, kažu, i od širenja Virusa Zapadnog Nila koji se u Srbiji registrovan pre deceniju. Divlje ptice su glavni rezervoari zaraze, a komarci su posrednici između njih i ljudi. Stručnjaci koji godinama prate i kontrolišu suzbijanje komaraca, napominju da bi tek masovniji pomor zaraženih ptica mogao da zabrine.

"Kod ptica koje su uhvaćene u prirodi u tim viskorizičnim područjima kretao se negde oko dva posto ukupnog broja uzoraka. Kod uginulih je bilo nešto više, oko desetak posto, govorim za 2019. godinu obzirom da 2020. nije zbog kovida nije sprovođen sam monitoring. Tako da mislim da nema razloga za paniku", kaže Mišo Kolarević, direktor Veterinarskog specijalističkog intituta Kraljevo i savettuje sugrađane: „ Da se čuvaju, izbegavaju mesta gde je aktivnost komaraca veća‚ da se stavljaju zaštitne mrežice na prozore da se koriste repelenti, odnosno sredstva koja se nanose na telo a odbijaju komarce."

Narednih dana, ekipe Veterinarskog instituta, u Kraljevu će zapašivati i odrasle komarce u vazduhu.

(Radio-televizija Srbije)

Pošalji komentar
Najnovije iz rubrike