Kako se prenosi antraks i ima li razloga da strahujemo da bi bolest mogla da se pojavi u Srbiji

Zoran Debeljak navodi za RTS da nema razloga za paniku budući da se nije reč o bolesti koja se prenosi sa jedinke na jedinku.

"Dakle bolest je vezana za distriktna područja, što je specifičnost ovog uzročnika i jednostavno treba samo dovoljno da je poznajemo, da je na vreme otkrijemo i da se na vreme preduzmu mere za njeno sprečavanje", ističe Debeljak.

Takvih distriktnih područja, dodaje on, ima u Srbiji, ona su jačeg ili slabijeg intenziteta, a 2017. godine zabeležen poslednji slučaj pojave bolesti kod životinja u Srbiji. 

Objašnjava da je antraks veoma zarazno oboljenje koje se uglavnom javlja kod goveda, koza, ovaca, konja i svinja. A ljudi koji su u dodiru s tim životinjama mogu da obole. 

Zaražavamo se u kontaktu sa životinjama, i zato se antraks smatra profesionalnim oboljenjem stočara, mesara, veterinara preko vune ili kože, ali i zemljoradnici se mogu zaraziti na njivi putem spora. 

Čovek je otporniji od životinja, a bolest uvek prati povišena telesna temperatura, drhtavica, dijareja, povraćanje, kod životinja i pobačaj.

"Uz pojavu nekoliko karakterističnih znakova koji nam olakšavaju postavljanje dijagnoze, a to su pojava krvavog iscetka na prirodnim otvorima kod životinja koji je tamnocrvene skoro katranaste boje i to je krv koja se ne zgrušava", navodi Debeljak.

Bolest se pojavljuje u proleće ili leto jer u vreme velikih poplava spore izbijaju na površinu zemlje.

Može se lečiti antibioticima, ali je važnija preventiva.

"U opšte mere preventive bi spadali: podizanje nivoa znanja, svest stočara i svih onih koji su u kontaktu sa životinjama ove bolesti, a s druge strane postoji efikasna vakcina kojom se zaštićuju i štite životinje koje su posebno osetljive na ovo oboljenje", navodi Debeljak.

Za životinje koje se uvoze neophodno je obezbediti karantin, ali i propisati dijagnostička ispitivanja za taj karantinski objekat.

"Tako da je zbog prirode pošiljke veoma teško uvesti životinje mimo kontrola i mimo uvoza", zaključio je Debeljak.

(Radio-televizija Srbije)

Pošalji komentar
Najnovije iz rubrike