Kako se dolazi do pobedničkog trona – matematičari imaju formulu

Maturanti već razmišljaju gde će da nastave školovanje. Nosioci medalja, pokušaće, uglavnom, da studiraju u inostranstvu.

"U inostranstvu sam aplicirao za Univerzitet Kembridž, i sada čekam rezultate da li su me primili ili ne. A naredni plan ako ostanem ovde je verovatno Elektrotehnički fakultet i Računarski", kaže maturant Jovan Benginturant, koji je osvojio zlatnu medalju iz informatike.

O dolasku do pobedničkog trona, kaže:

"Naravno tu postoji talenat, ali dosta toga zahteva i trud, i kontinualan rad, vežbanje, to nije nešto što sam sada za mesec dana izvežbao i dobio zlatnu medalju. To je proces koji je trajao, pa možda četiri godine".

Svaki član ekipe ima svoj tempo rada.

"Dnevno kako kad i koliko stignem od škole. Nekad može da bude četiri sata, nekad osam sati, nekad ništa. Sve zavisi koliko sam u mogućnosti", kaže Aleksandar Višnjić, osvajač bronzane medalje iz informatike.

"Treba da se uči kontinuirano, i više treba da se vežba nego što treba da se uči. Nisu to samo puke činjenice, to je sve povezano", kaže Filip Bojković, koji je osvojio bronzanu medalju iz informatike.

A Teodor fom Burg, nauspešniji takmičar kojeg je imala Matematička gimnazija, vratio se kao profesor.

Teodor fon Burg, profesor Matematičke gimnazije u Beogradu kaže da je bilo lepo vratiti se.

"Par godina sam bio u instranstvu i to je takođe lepo iskustvo, ali od pre par godina sam se zapravo vratio, jer iskreno, ovde su stvari najnormalnije nekako. Želja za takmičenjem je želja za isticanjem, daleko od toga da je to jedini način da se radi iz takmičenja iz matematike. Ali generalno ako neko želi da se dokaže on će se takmičiti u nekom obliku. I ako hoće to da pokaže ostatku sveta, takmičenja su način da se to uradi, an nivou srednje škole, makar", kaže fon Burg.

Kako iz ove perspektive gledate na svoje medalje i takmičarske dane?

"Ništa se nije promenilo. I dalje sam postigao nešto odlično tada na nivou srednje škole i to je samo postavilo veliku granicu za dalje uspehe. Moram da postignem još više", rekao je fon Burg.

A najbolji učenici krenuće u novu takmičarsku godinu. Tokom raspusta odlaze na pripreme, pa na prvu u nizu – Žautikovsku olimpijadu.

(Radio-televizija Srbije)

Пошаљи коментар
Најновије из рубрике