Kako sačuvati dostojanstvo porodice

Porodica u Srbiji sve je starija, sve je manje dece u njoj, a problemi i izazovi se množe. Najstariji i najmlađi članovi porodice su najugroženiji, i u svakodnevnom životu i u kriznim situacijama.

"Mi smo tu da podsetimo, da vidimo kako sa međugeneracijskom saradnjom i nekim novim partnerstvima možemo da pomognemo da starost naših sugrađana i sugrađanki ostane dostojanstvena", kaže Marija Raković iz populacionog fond UN-a.

Prosečna starost stanovnika Srbije je 43 godine. Ako se takav trend nastavi, za 30 godina svaki četvrti imaće više od 65 godina.

"Najveća pažnja mora biti usmerena na one koji su najdalje od dobrog, kvalitetnog života, oni najpre treba da dobiju elemente dostojanstvenosti i sigurnosti za život i budućnosti, pa tek onda možemo razgovarati o daljim koracima društva", kaže Slavica Đukić Dejanović, ministarka bez portfelja zadužena za populacionu politiku.

Bolja komunikacija sa starijima, više razumevanja, empatije i ljubavi i da se stane na put vršnjačkom nasilju – to je mladima najvažnije.

Novi Zakon o pravima deteta predviđa i uspostavljanje Zaštitnika dečijih prava. Javna rasprava o tome počinje sledećeg meseca.

"Uputili smo poruke gradonačelnicima i donosiocima odluka da pristupe ovom javnom slušanju, da vidimo šta to može još da se uradi, da se unapredi u funkciji položaja i zaštite dece", kaže Stana Božović, državna sekretarka u Ministarstvu za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja.

Zaštitniku građana, tokom prošle godine, najviše su se žalili zbog povrede prava na naknadu tokom trudničkog, porodiljskog ili odsustva za negu deteta. Osim finansijske pomoći, porodicama su neophodni servisi podrške gde mogu dobiti stručnu pomoć.

(Radio-televizija Srbije)

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike